Kas Sul on meeles mõni äge või naljakas juhtum oma hooaja saadetest?

Juhan Koppel: Üks eredamaid mälestusi on spagetisilla ehitamisest. Juba selle ehitamine oli põnev, olime terve võistkonnaga ametis spagettide sillaks kokkuliimimisel ning soov midagi ägedat teha oli suur. Eriti võimas tunne oli aga siis, kui kohtunikel ei õnnestunud meie silda katki teha - raskuste (graniitkillustiku) lisamiseks kasutatud ämber sai täis ning abi ei olnud ka täiendavast rauakolakast, mis kuskilt stuudionurgast leiti. Järgnevatel aastatel teadustoimetuses töötades püüdsime selliseid olukordi vältida, ent võistlejana oli väga võimas ja ülev tunne, kui saime kohtunike ootused selgelt ületatud.

Mattias Timm Rast: Meie hooajal sai küll palju nalja, aga kõige selgemalt on meeles Kevini ja Ralfi duell, kus pidi jääd sulatama. Teles seda küll ei paistnud, aga lõpuks pidime stuudios seisma ligi 45 minutit, et duell läbi saaks. Hiljem korraldati unofficial rematch, mille võitjaks osutus Kevin.


Mida saates osalemine ja selle võitmine Sinu jaoks muutis?

Juhan Koppel: „Rakett69“ võitmine avas palju uksi. Vahetuim muutus oli tööpakkumine - juba kolmandast hooajast töötasin „Rakett69“ teadustoimetajana - aga tundsin sageli, et minu tegusid on tähele pandud ning minusse suhtuti positiivse eelarvamusega. See tegi nii haridus- kui tööalase asjaajamise sageli lihtsamaks ning tagantjärgi mõeldes tundub hea suhtumine ja uued tutvused väärtuslikumana auhinnarahast.

Mattias Timm Rast: Kõige suurem muutus toimus mul enesekindluses ja lihtsalt uute asjade proovimises: olen avatum ja haaran huvitavatest pakkumistest võimalusel kinni, isegi kui see võib lõppeda ebaõnnestumisega.

Juhan Koppel


Mida soovitad noortele, kes järgmistel hooaegadel saatesse osalema tulevad?

Juhan Koppel: Soovin, et võistlejad jääksid iseendaks. Tõsiasi, et tegemist on telesaatega, võib nii mõnegi mõtteis kõrgustesse kergitada ja teise vaikima hirmutada, kuid selles saates on tähtsaim roll sisul - ideedel, nende mõistmisel ja teostamisel. Kahjuks kipuvad reaalainetes tugevad inimesed olema sageli sotsiaalsete oskuste poolest nõrgemad ning see väljendub näiteks häbelikkuses, tagasihoidlikkuses. Siis ei saa võistlejad aga oma tegelikku võimekust näidata ning saate vaatajatena ei näe me, milleks üks või teine noor tegelikult võimeline on. Olge julged, siirad ja tõesed!

Mattias Timm Rast: Järgmistele võistlejatele soovin, et nad naudiks kogu seda saate tegemise protsessi ja teiste omasuguste inimestega ajaveetmist, sest ülesanded ja nende lahendused on ühekordsed, seevastu on sõprussuhete loomine igavene.


Sel hooajal pöörati saadetes tähelepanu ka õpetajatele. Kes on Sind enim positiivselt mõjutanud õpetaja?

Juhan Koppel: See on väga raske küsimus, kuna õpetajatel ja nende sisul on nii palju erinevaid tahke. Teoorias olen tugev, kuna mul olid tasemel füüsikaõpetajad - Riina Murulaid põhikoolis ja Raido Koppel gümnaasiumis - kes aitasid selgeks õppida vajalikud eelteadmised, seosed ja põhimõtted. Tööd oskan hästi teha, kuna mul oli tasemel tööõpetuse õpetaja - Peeter Laos - kes õpetas tööriistu ja -masinaid sihipäraselt, tulemuslikult ja ohutult kasutama. Peenemaid töövõtteid ja kvaliteetset, läbimõeldud tegutsemist õpetas aga tasemel lennumudelismi õpetaja - Ants Selgoja - sest lennunduses, eriti sel alal võisteldes, on materjalidest ja tehnoloogiast viimane võetud ning „üle jala“ tehtud lahendust edu ei saada.

Et aga oleks üldse soov õppida, on vaja motivatsiooni, huvi. Selle aitas minus tekitada põhiliselt pere - staažikas bussijuht, vanaisa Arvi Koppel, staažikas veoautojuht, vanaisa Aleks Kuldmägi ning elektroonikainsener, onu Kalle Koppel - nende juhendamisel, innustusel ja kaasabil olen lapsest saadik ehitanud, katsetanud, avastanud. Õpetajaid on meie elus palju ja kõik neist ei kanna alati õpetaja tiitlit, kuid täidavad seda funktsiooni väga selgelt ja tulemuslikult!

Mattias Timm Rast: Kõige suuremat positiivset mõju on avaldanud mulle minu põhikooli füüsika- ja bioloogiaõpetaja Geil Siim, kes pani mu potentsiaali juba 7. klassis tähele ja hakkas mind erinevatele võistlustele suunama (nt olümpiaadid, „Noored Euroopa metsades“, „Rakett69“ jms). Ma ei usu, et selle lükketa oleks ma nii kaugele välja jõudnud.

Teadusvõistluse „Rakett69“ 13. hooaja poolfinaal on eetris sel laupäeval kell 19.30, finaalsaade aga 15. aprillil kell 19.30 Eesti Televisioonis.