Võistlejate esimeseks ülesandeks muundada stuudios asunud tuulegeneraatori 22,5-voldine vahelduvpinge nii, et saaks käima panna vilkuri. Vilkur töötas alalispingega vahemikus 11-14 volti, seega tuli vahelduvpinge muuta alalispingeks. Selleks olid laual dioodid, juhtmed, transformaatorid, kalkulaator ja skeemid. Kõige kiiremini andis õige vastuse ehk pani oma vilkuri tööle Joosep ning võiduga kaasnes võimalus valida endale teiseks ülesandeks tiimikaaslane.

Teist ülesannet lahendati tiimides - Smaragda ja Joosep moodustasid esimese tiimi, teises tiimis võistlesid Martin ja Annika. Osalejad pidid seadistama suusalifti ajamit, et lifti kasutus oleks täpne ja ohutu - kalibreerida tuli mootor ja sagedusmuundur. Laudadel oli tööstuslik sagedusmuundur, mida kasutatakse mootorite käitlemiseks. Lisaks olid laudadel stopper ja mõõdulint, põrandal aga mootor ja suusad, mida tuli vedada. Võistlejatel tuli paika panna erinevad sagedused ja mõõta, kui kiiresti suusataja nendel sagedustel liigub. Peale põhjalikku katsetamist tulid etteantud näitajatega võistlusel katsed täpsemalt välja Martinil ja Annikal, kes pääsesid järgmisesse saatesse ja seega kolme parema hulka.

Duellivooru sattunud Smaragda ning Joosep pidid oma teadmised proovile panema kliimamuutuste teemal. Duellantide ees oli 32 kaarti, millel olid kliimamuutuseid põhjustavad tegurid ja tagajärjed ning need tuli panna omavahel põhjus-tagajärg seosesse. Kiiremini jõudis kaardid õigetesse asukohtadesse sättida Joosep, kes jõudis sellega viimasena kolme parima osaleja hulka. Smaragdal tuli raketipardalt maha astuda.

Võistluse kohtunikeks olid saatejuht Aigar Vaigu, tüdrukute tehnoloogiaringi HK Unicorn Squad asutaja Taavi Kotka ning ABB kvaliteedijuht Tõnis Sahk. Saate ülesanded olid teadustoimetusel valminud koostöös ABB ekspertidega.

Teadusvõistluse 13. hooaja eelviimane episood on eetris järgmisel laupäeval kell 19.30 Eesti Televisiooni kanalil. Siis selguvad noored, kes pääsevad finaali.

Hooaja peavõitjat premeerib Eesti Teadusagentuur 15 000 euro suuruse teadusstipendiumiga. Tüdrukute tehnoloogiaring HK Unicorn Squad on pannud välja preemiad parimale tüdrukule ja silmapaistvaimale raketlasele, mõlema suurus on 6000 eurot. Võitjat enim mõjutanud õpetajale annab LHV Pank välja 5000 euro suuruse stipendiumi.

Saatesarja kolm parimat saavad õppima asuda Tartu Ülikooli, Tallinna Tehnikaülikooli, Eesti Maaülikooli või Tallinna Ülikooli vabalt valitud erialale.

Vaata 10. episoodi järele Jupiter.err.ee veebilehel - https://jupiter.err.ee/1608917360/rakett-69