Nimi austral tuleneb ladinakeelsest sõnast „australis“ ja tähendab lõunamaist või lõunapoolset. Sõnana kõlab see väga hästi paljudes Euroopa, sealhulgas prantsuse keeles ning see oli ilmselt peamiseks valikukriteeriumiks – ehkki mõned autotootjad võistlevad selles, kes suudab oma uudismudelile keerulisema nime panna.

Kuigi uut Australit esitleti ametlikult 2022. aasta Pariisi autonäitusel, registreeriti see sõna kaubamärgina juba 17 aastat varem! Samas on irooniline, et just Austraaliasse Austral müügile ei tule – nende jaoks on Captur, Arkana või Koleos ning kel seal on tõsine soov Australi järele, neil soovitatakse osta kaksikmudel Nissan Qashqai, mida on võimalik saada ka nelikveolisena. Austral on alati esiveoline.

Hetkel on tegu Renault’ poolt Eestis müüdava suurima autoga ning see on valmistatud samale täiustatud CMF-CD platvormile nagu põhikonkurent Nissan Qashqai, kuid ka Mercedes-Benz T-klass ning lähitulevikus saabuvad Espace ja Rafale. Sellele on võimalik luua väga erinevaid kombinatsioone nelikveolistest bensiinijoojatest kuni esiveoliste särtsukateni, ehkki viimaste jaoks eelistab Renault kasutada oma, vaid särtsukatele mõeldud alusvankrit.

Proovisõiduautoks oli mudeli tippversioon varustuse mõttes – Austral on läbi aegade esimene Renault-Alpine, mida eristavad tava-Australist „esprit alpine“ kirjaga logo, veidi teistsugused põrkerauad, 20-tollised veljed ning Alcantara kasutamine istmetel ja roolil.

Kui veljed kõrvale jätta (neist tuleb juttu allpool), on Esprit Alpine näol tegu üksnes veidi sportlikumat muljet jätva toreda tiluliluga, mis kasutusomadusi küll ei paranda (kõik mehaaniline osa on sama), aga loomulikult ka ei sega. Sisuliselt asendab see R.S-line, mille vaste näiteks Fordi puhul on ST-Line.

Kapoti all oli testiauto kallile varustustasemele vaatamata väikese, vaid 12-voldise poolhübriidsüsteemiga täiendatud 1,33-liitrine Mercedesega koostöös loodud mootor nõrgemas, 140-hobujõulises seades. Et tegu on bensiinijoojaga, pole enam mõtet rõhutada, sest diislit mudelivalikus ei ole ja ei tule.

Renault Austral

Tippvarustuses täishübriid (mida Eestis veel ei müüda) saab aga omale kapoti alla korraliku seitsmekäigulise automaatkasti, samas kui 1,3-liitrised poolhübriidid peavad läbi ajama variaatoriga. Seetõttu turundusplära, et käigukast on inspireeritud Renault’ vormel 1 jõupingutustest, ei kõla just väga usutavalt, ehkki tegu pole halvima variandiga CVT-dest. Selle kombinatsioon 103 kilovatiga tähendab lihtsalt üsna uimast olemust, mis kuidagi ei haagi jäigas seades vedrustusega.

Istmed on konstrueeritud küll tipmisele varustustasemele kohased, ehk liiguvad elektri jõul. Nende kuju jätab küll pisut soovida, ehkki otseselt virisemiseks põhjust pole. Kuidas aga tuhat kilomeetrit järjepannu sõita on, selgub juba tänavu septembris.

Uue Australi rajahoidiku tarkvara on palju asjalikum kui kaks aastat tagasi testitud Arkanal, kus juht pidi kogu aeg hoidikuga maadlema, nii et lõpuks oli mõistlikum see hoopis välja lülitada.

Munakivitestis esines Austral lipulaeva vääriliselt, ehkki hodomeetrile oli kilomeetreid kogunenud juba omajagu. Väga esindusliku mulje jätnud sisustusmaterjalid nii armatuurlaual kui ka ustes toimisid täpselt nii hästi nagu nende väljanägemisest võis oodata. Ei ühtegi kolinat ega naginat tõi hindeks puhta viie, ehkki mingist mugavusest halbade teeolude kontekstis rääkida ei saa. Lipulaevmaastur!

Sõidab sportlikult. Ehk liigagi!

Häirima hakkab Australi liiga jäik vedrustus, millele sekundeerisid hoolega 20-tollised rattad. Mingisugusest ehtprantslaslikust pehmusest ei maksa siin rääkidagi. Kõvasti on lisandunud konkreetsust, ent testijad jagasid munakivitesti vältel ohtralt kriitikat, et iga teekatte konarus on sees tunda. Veljed! Kindel soovitus on valida väiksemad rattad.

Miks Renault on teinud sellise ebaprantslasliku valiku, nad loomulikult ei avalda, kuid eeldatavalt selleks, et muuta auto võimalikult sportlikuks, mis on oma olemuselt üsna rumal mõte, sest Australist pole isegi sportversiooni. See sõidab kurvis küll väga turvaliselt, aga te ju ei osta seda tulenevalt soovist minna sellega reedel rajapäevale?

Proovisõiduauto all olid põhjamaa talve sobivad lamellrehvid, mis ilmselgelt pole kõige turvalisem lahendus südasuvisel asfaldil, aga hoopis suurem probleem on autosse kostev teemüra. Linnas on Austral vaikne, isegi väga vaikne, kuid täiesti legaalsetel maanteekiirustel hakkab lärm tõsiselt segama.

Kui peeglite ümber mühisev tuul on kiirusel 90 km/h lihtsalt tüütu, siis rehvimüra väsitab pikal sõidul juba tõsiselt ja see ei ole enam üldse okei. Kui siin sekkus auto loomisse aktiivselt le département d’accountancy, siis kindlasti polnud kokkkuhoiuks õige koht. Lipulaevmaasturi nime sellise prohmakaga ei hoia.

Loe täispikka arvustust ja vaata rohkem pilte tasuta portaalis Accelerista.com nendel sõnadel klikkides.