Väidetavalt tegi rakett enne määratud sihtmärgi poole suundumist Maale madalal orbiidil tiiru peale, kirjutab mõjuks ärileht Financial Times.

Tuumalõhkepeade kandmiseks sobilik rakett oli varustatud hüperhelikiirus-plaaneriga (ingl hypersonic glide vehicle), mis võimaldas sel liikuda uskumatult kiiresti. Hüperhelikiirus on heli kiirusest vähemalt viis korda suurem kiirus.

Võib-olla veelgi üllatavam oli tõik, et USA luure taolist raketikatsetust oodata ei osanud. Ehkki teadete kohaselt läks rakett määratud sihtmärgist u 40 km mööda, üllatas USA ametnikke see, kui jõudsalt on hiinlased hüperhelikiirusega relvi arendanud.

„Meil pole õrna aimugi, kuidas nad seda tegid,“ tunnistas üks neist Financial Timesile.

Hiina tuumarelvastuspoliitika eksperdi Taylor Fraveli osutusel kujutab hüperhelikiirus-relvade arendamine endast USA kaitsejõudude jaoks väga ainulaadset ohtu.

Ta usub, et hüperhelikiirus-plaaner võib olla suuteline USA raketikaitsesüsteemist läbi tungima. "Sellised lendavad aga madalamatel trajektooridel ja suudavad lennu ajal manööverdada, mis tähendab, et neid on keeruline seirata ja hävitada,“ märkis Fravel.