Tere tulemast teekonna esimesse ossa – sinu meeltesse. Su meeled valivad sinu eest sulle sekspartneri ning tegelikult ei oskagi sa ise päris täpselt öelda, mille põhjal. Sul pole aimugi, miks just selle inimese nägu, hääl või lõhn sind erutab, kirjutab ajakiri Imeline Teadus.

See ei tähenda muidugi, et see poleks teaduslikust vaatenurgast lahti seletatud. Meele­elundid ja retseptorrakud tõlgivad väliskeskkonnast pärit stiimulid närviimpulssideks ja saadavad need ajju. Seal liigub info edasi aju õnne- ja rahulolukeskusesse.

Meeleelundid ja aju töötavad küll koos, et saaksid oma soove ellu viia, kuid neil on ka „oma“ tähelepanu, mis sinu tahtest ei olene. Selle eest peab tänama miljonite aastate jooksul toimunud evolutsiooni.

Esiteks häälestavad su meeli hormoonid, mistõttu sind tõmbab inimese poole, kes tundub kõige viljakam. Teiseks tungivad su meeled otse potentsiaalse partneri DNAsse, et leida inimene, kes annaks sinu lastele parimad võimalikud geenid.

Samas hoiab su aju need kaks erinevat soovi tasakaalus: kui ühelt poolt erutavad sind need geenid, mis erinevad sinu omadest, siis teisalt hoiab aju ohutuse huvides kinni sellest, mis on teada-tuntud.

Naise hääl muutub seksikamaks

Naise hääl muutub menstruaaltsükli vältel. Meest erutab enim selline hääl, mis on naisel siis, kui ta on menstruaal­tsükli kõige viljakamas faasis.

USA teadlased uurisid seda, kuidas mehed reageerivad naiste häälele, mis on salvestatud menstruaaltsükli eri faasides. Tuli välja, et katseisikute arvates oli naisehääl kõige ahvatlevam viljakaimal ajal.

Lisaks mõõtsid teadlased otse seda, mis juhtus katseisikute südamelöökide ja higinäärmetega, kui nad seda „viljakat häält“ kuulsid. Meeste süda hakkas tugevamini põksuma ja higinäärmed hoogsamalt tööle, millest järeldati, et mehi tõmbab selliste naise poole alateadlikult.

Sinu partner sarnaneb su vanematega

USA teadlased näitasid katseisikutele kahesuguseid fotosid. Mõlemal olid neile täiesti võõrad inimesed, kuid osal fotodel olid nende võõraste näod pilditöötluse abil muudetud inimeste enda või vanemate sarnaseks. Katsealused pidasid töödeldud pilte seksuaalselt kõige köitvamaks.

Tulemus oli aga vastupidine, kui katseisikutele öeldi, milliseid fotosid oli töödeldud ja miks. Teadlaste arvates mõjutavad mehhanismid, mis panevad meid lapsepõlves oma vanemaisse kiinduma, ka meie seksuaalseid eelistusi. Samas aga tekitab meis vastikust mõte seksist oma pereliikmega – see on loomulik ka evolutsiooni seisukohast.

Loe teaduse vaatest seksile ja selle mõjudele lähemalt mai Imelisest Teadusest!