Veebruaris esitatud patenditaotlus on küll suuresti koosnev vaid üldistest disainijoonistustest ning mingisuguseid tehnilisi detaile sellest ei lähtu kuid see näitab, et suurte tehnoloogiaettevõtete üldine arusaam sellest, milline nutiseadmete kasutuskogemus tulevikus välja võiks näha, ühtib.

Techradar kirjutab, et patendist lähtub vaatamata täpsemate tehniliste andmete puudumisele paar tähelepanuväärset detaili, mis siiski seadme kohta mõningat aimu annavad. Näiteks on patendiga kaasas olevalt 3D-renderdatud pildilt näha, et prillidel on kaks vaatamissuunaga ühtivat kaamerat ning mõlema silma ees on ekraanid.

Samuti on näha, et seadme ülaosas on jahutusavad, mis näitab tõenäoliselt, kus seadme elektroonikaosa asub. Seda, kas tegemist on piisavalt võimeka süsteemiga, et prillid iseseisvalt toimida saaksid või on see sõltuv tugevalt kasutaja mobiiliseadmest nagu Apple'i prillid, me aga hetkel ei tea. Samas on ka spekuleeritud, et tegu võib olla hoopis kõlarite tarvis mõeldud avadega.

Veel tekitab küsimusi patendijoonistel näha olev paremast prillisangast lähtuv kaabel. Eri väljaanded spekuleerivad, et tegemist võib olla laadimiskaabliga, kuid välistatud ei ole ka võimalus, et seade nõuabki pidevalt kasutaja nutiseadmega ühenduses olemist.

Digivaldkonna üldiseid trende silmas pidades on tähelepanuväärne see, et tootjad on üha enam telefonidel toimivaid virtuaalreaalsuse lahendusi kõrvale heitmas. Näiteks läks sel kuul hingusele Google'i mobiiliseadmetele mõeldud VR-keskkond Daydream ning ka Samsung on oma Gear VR nime kandvat lahendust üha enam koomale tõmbamas.

Microsoft tutvustas oma uusimaid liitreaalsusprille Hololens 2 selle aasta alguses ning teatas, et prillid peaksid müügile tulema selle aasta lõpuks. Hetkel on võimalik prille juba Microsofti lehelt eeltellida. Välja on mõeldud ka esimesed reaalsed rakenduslikud lahendused, näiteks on loodud spetsiaalne mudel USA sõjaväele, mis võimaldaks sõduritele prillide ekraanidel kuvada lahinguväljal vajalikku infot. Armee on Microsoftilt tellinud üle 100 000 sellise prillikomplekti (loe pikemalt SIIT).

Kas liitreaalsus on aga ka tavatarbijate jaoks mõeldud mobiiliseadmete jaoks parem ja reaalseid rakendusvõimalusi pakkuv lahendus? Hetkel tundub, et suuremad tehnoloogiafirmad arvavad küll nii. Seda, kas liitreaalsusest saab tulevikus meie kasutajakogemust muutev tehnoloogia või on tegemist mobiilse VR-i laadse läbikukkumisega, näitab aga vaid aeg ning kasutajatepoolne huvi.

Seda, milline Samsungi liitreaalsusprillide hetkel teadaolev disainilahendus on, vaata Korea patendiameti lehelt!