Aastaid lätlaste suurimat idufirmade ühendust Techhub Riga juhtinud Alise Lezdina sõnul on Läti start-up-maastik pea sama kirju kui Eestis ning seal on arendamisel väga ambitsioonikaid projekte.

Pilot Lätlased lubavad tutvustada jaanuaris USA-s CES 2017 tehnoloogiamessil sensorit, mis vähendab maailmas liiklussurmade arvu 1,2 miljoni võrra aastas. Sensor paigaldatakse autokatusele ning ühendatuna tahvelarvuti, auto enda abisüsteemide ja internetiga, kogub ja analüüsib see erinevat informatsiooni.

Ambitsioonikas seade tunneb liiklusmärke, hoiatab ohtude ja kokkupõrgete eest, aitab parkida, näeb auto pimedat nurka ning helistab vajadusel abisse. Projektil on investorid taga ning lootused suured.

Sorry as a Service võitis kaks aastat tagasi Pärnus Garage48 hackatlon'i. See on sisuliselt isikupõhine klienditeenindus, näiteks saab saata tänu-, õnnitlus- või vabandusküpsise, meene või käsitsikirjutatud kirja postiga üle maailma 150 riigis.

Loob kliendiga emotsionaalse ja isikliku sideme, mida inimesed tänapäeval ei oska oodata. Seda kasutavad ka Eesti firmad Transferwise ja Pipedrive.

Ülieduka infograafikute äpi infogram (30 miljonit igakuist kasutajat 200 riigist) loojad tahavad sel aastal saada valmis lahenduse Fragmentic, mis lubab igaühel oma äpi lihtsalt tükkidest kokku panna.

Overly nimetab end esimeseks ja ainsaks liitreaalsus-lahenduste (reaalse ja virtuaalse keskkonna kombineerimine) arendajaks Baltikumis. Neil on omanimeline platvorm, nad kasutavad Xboxi Kinecti sensoreid, teevad asju Oculusele ning koostööd Philipsiga. Tulevikuäri kindlasti.

Monea võimaldab teha väiksemaid pangaülekandeid ilma elektroonilisse panka logimata. Raha saab äpiga saata lihtsalt ja odavalt oma telefoniraamatu kontaktidele. Näiteks jagades kolleegiga lõunakulu või kandes lapsele taskuraha.

Alise Lezdina on pikaajaliselt töötanud Läti start-up'pide ühenduse Techhub Riga juhina. Praegu on ta Ettevõtluskõrgkoolis Mainor erialajuht start-up-ettevõtluse programmis, kus peale tema on lektoreid Eesti iduettevõtetest TransferWise, Taxify, Pipedrive, Goworkabit, Fortuma, Toggl ja Like A Local.