Nimelt võitis Microsoft eelmise aasta novembris hanke, mille alusel tarnitakse USA armeele üle 100 000 HoloLens liitreaalsuspeakomplekti. Neid kasutaks lahinguväljal sõjaväeüksuste juhid, et näha lahinguvälja liitreaalsuses - prillid aitaks kuvada kõiksugu vajalikku infot, mida komandöril parajasti lahinguolukorras vaja võib minna. Lisaks USA armeele kasutab sarnast tehnoloogiat praegu ka näiteks Iisraeli armee.

USA armee dokumendid viitavad, et sõjavägi plaanib peakomplekti integreerida öövaatlusseadmete võimekuse, kommunikatsiooni- ja sihtimissüsteemid ning ohutuvastusvõimekuse. "Sõdurite surmavus paraneb tänu kognitiivsele treeningule ja arenenud sensoritele märkimisväärselt, kuna üksused on võimelised esimesena vastaseid tuvastama, otsuseid tegema ning kontakti astuma," on dokumentides kirjas.

Ettevõtte töötajad ei ole aga olukorraga rahul ning saatsid ettevõtte tippjuhtidele kirja, milles kirjutasid: "Kuigi Microsoft on ka varasemalt litsentseerinud USA armeele tehnoloogiat, ei ole ettevõte kunagi tegelenud relvade arendamisega. Selle lepinguga on aga see piir ületatud." Praeguseks on kirjale alla kirjutanud üle 100 ettevõtte töötaja.

Nadella aga otsuses midagi halba ei näe. "Me tegime põhimõttelise otsuse, et me ei peida tehnoloogiat demokraatlikult valitud institutsioonide eest, kes kaitsevad meie nauditavaid vabadusi," ütles Nadella MWC-l. Tema sõnul ei ole kriitika aga kurtidele kõrvadele ning ettevõtte juhid peavad töötajatega kahepoolseid kõnelusi, et teineteisele oma seisukohti selgitada.

Lisaks suurtehingu detailide arutamisele tutvustas Nadella ettevõtte uue põlvkonna liitreaalsuspeakomplekti HoloLens 2, mille hind saab olema 3500 USA dollarit. Ettevõtte hinnangul saaks peakomplekti kasutada väga erinevates valdkonades - näiteks saaks sellest suurt kasu disainimeeskonnad, tootmised ning isegi arstid.