… on tulemiks täiesti sõge Ioniq 5 N, mida siin-seal ka juba esitletud. Alustame kõige olulisemast – Eestisse jõuavad esimesed autod kõigi eelduste kohaselt 2024. aasta teises kvartalis. Kuid miks see oluline on?

Sest see on lihtsalt hullumeelne auto, nagu nähtub juba Korea, USA, Jaapani jm riikide arvustustest, kus üpris üksmeelselt sellest autost sillas ollakse. Seega, natuke infot.

See on Hyundai esimene päris sportelektriauto, mille võimsus (vähemalt USA turul) on 447-478 kW (600-650 hj), viimane N Grin Boost režiimis, mis pakub 10 sekundi jagu lisavurtsu. Nelikveoline kuumpära sprindib „sajani“ 3,4 sekundiga, kuid väle sirgjooneline kiirendus on elektriautode puhul igavaks muutuv trikk. Ioniq 5 N on kohandatud ka kurvisuutlikuks.

Selle jaoks tuleb kasuks Hyundai rallikogemus. Esiteks, tavamudeliga võrreldes on kandmiku jäikust kasvatatud – rohkem punktkeevitusi ja kereliimi, nagu ikka. Tugevdatud on nii sillatalasid kui akupaki kinnitusi ja kasvatatud elektriajamite töökindlust, roolilatt on kiirema ülekandega.

Pidurisüsteem on Hyundai väitel kõige suutlikum, mis nad seni ühelegi oma autole paigaldanud on – muuhulgas on pidurikettad ees 400 mm ja taga 360 mm läbimõõduga. Loomulikult on optimeeritud ka pidurijahutust. See on ootuspärane ja vajalik – maksimaalne pöördemoment on 770 Nm ja mass umbes 2200 kg ning selle rajal järjest maha pidurdamiseks ei saa kompromisse teha.

Ioniq 5 N veereb 21-tollistel velgedel, millele peale tõmmatud spetsiaalselt selle auto jaoks optimeeritud seguga Pirelli P Zero 275/35 mõõtudes rehvid, seega mehaanilisest pidamisest puudust ei tohiks olla. Jõu jagamine toimub nutika tarkvara toel, simuleeritud „E-diferentsiaal“ pakub 11 muudetavat astet – esiveolisest tagaveoliseni.

Hyundai Ioniq 5 N

Ülioluline on ka jahutus ning Ioniq 5 N saab suurema mahu ja tööpindalaga radiaatorid, akupaki- ning ajamiõli jahutuse (jah, ka elektriajamid vajavad siiski õli!). Aku poole pealt – 800W arhitektuur on loomulikult tavamudeliga jagatud, samuti ka 84 kWh akupakk, mille 10-80% laadimine vältab piisavalt suutlikus laadijas 18 minutit.

Tarkvaramaagia

Lisaks nutikale veojõu jagamisele saab tarkvaraga teha mitmeid muidki toredusi. Näiteks N Drift Optimizer on driftirežiim, mis teeb omalt poolt kõik, et hoida maksimaalselt suurt libisemisnurka. Torque Kick Drift simuleerib aga vana head „sidurilööki“, mis kurvis saba kohe välja viskab.

Lisaks simuleeritud sidurilöögile on Ioniq 5 N-il ka simuleeritud käigukast koos mootorihäältega – see pole igale maitsele, kuid tervitatav siiski! „Käsikasti“ käitumine põhineb Hyundai 8-käigulise DCT-ga N-autodel ning matkib pöördemomenti kontrollides käiguvahetusi – koos allavahetuste häältega. Vahetused käivad roolilabadega.

Mootorihäälest rääkides on valida kolme helitausta vahel – turboga ridanelja matkiv Ignition, RN22e prototüüpauto moodi kõlav Evolution ja kahemootorilisest reaktiivhävitajast inspireeritud Supersonic. Aga kui sünteetiline mootorihääl ei istu, ei sunni keegi neid kasutama.

Välimusest ja sisemusest rääkides on muudatused ootuspärased – N on laiem, madalam ja sportlikumate aerodünaamiliste lisadega, sõitjateruumist leiab poolkorvistmed, palju N-brändingut ja isegi põlvepadjad keskkonsooli äärtes, et kurvides end mugavam paigal hoida oleks.

Kuigi auto hind Eestis ega lähiriikides veel teada pole, on USA-s tegu umbes 65 000 dollarit maksva autoga. Euroopa puhul ei ole seega ebarealistlik näha hinnalipikul 7-ga algavat arvu.

Vaata rohkem pilte tasuta portaalis Accelerista.com nendel sõnadel klikkides.