Pärast talvel Tesla, Ioniq 5 ja Ioniq 6 ning mitme teise elektriautoga sõitmist on mu umbusk nende vastu vähenenud. Jah, mulle ei meeldi, et elektriautod püüavad (mõningate eranditega) võimsuse poolest tavalisi autosid eriti mitte ületada, kuid vähemalt ei paista nad enam liikluses liiga ekstravagantsed.

Kas see võis potentsiaalseid kliente eemale peletada? Praegu on elektriautode populaarsuse kasvu raske eirata, ja minu arvates aitab sellele kaasa tagasihoidlikum disainikeel, korralik sõiduulatus ja mõistlikud hinnad.

Uus Kona on siiski üsna ekstravagantne. Minu tutvus sellega oli juhuslik, ja see on see kord, kui sul pole autole mingeid ootusi. Paberil see muljet ei avalda – esivedu, 160 kW, umbes 9 sekundit „sajani“. Hind – 45 tuhat. Ja see disain… jah, esmapilgul see mulle ei meeldinud – „Mandalorian“, kuid ilma karismata.

Hyundai Kona Electric

Kuid pärast mõnepäevast sõitmist hakkas välimus mind vähem häirima, aga sees tahtsin üha rohkem aega veeta. Hyundai on Ioniq 5 ja 6 näol loonud suurepärase interjööri, ja Kona on kasutanud nende parimaid lahendusi.

Avar, paljude füüsiliste nuppudega (see on nii meeldiv!), kõikide meeldivate boonusetega nagu küljekaamerate piltide näitamine manöövrite ajal, 360-kraadine kaamera, ventilatsiooniavade sulgemine klaasipesuvedeliku pihustamisel, kõikide istmete soojendus ja esiistmete jahutus, milles on lihtne sõita sadu kilomeetreid. Ja traditsiooniliselt hea (mitte suurepärane!) muusika. Esiklaasinäidik, telefoni juhtmeta laadimine ja 220V pistikupesa on hinna sees.

Linnas sõitmine ei tekita küsimusi – kulu ei ületa 16 kWh/100km. Kui arvutada, siis maksate 4 kuni 6 eurot 100 kilomeetri eest, kui laete ainult avalikus kiirlaadimisjaamas, kodus on hind umbes 50 senti 100 km kohta. Kona lubab ühe akutäiega sõita umbes 400 km, ja minu kogemuse järgi pole põhjust seda mitte usaldada.

Küsimused tekivad autoga maastikul – raske esiveoline auto ei sobi teile, kui soovite novembris metsa minna, et teha mõned ilusad pildid. Ma sain oma pildid tehtud, kuid arvan, et see idee oli läbikukkumisele lähedal – mudas hakkab ta kergesti kinni jääma.

Elektrilist Konat on üsna raske kritiseerida. Ma tõesti püüdsin leida põhjust, et olla selle suhtes üleolev – ja peale disaini, mis on autot laadides võimalik aruteluallikas naabriga, polegi rohkem midagi öelda. Mugav, praktiline ja kaasaegne auto. Mitte midagi enamat. Kui see on piisav, siis võib see olla põhjus elektriauto ostu kaalumiseks.

Vaata rohkem pilte tasuta portaalis Accelerista.com nendel sõnadel klikkides.