Nüüd käivitati Stratolaunchi mootorid ja viidi lennukiga läbi lennurajal liikumise katse. Lennuk arendas maapinnal liikudes tippkiiruseks umbes 75 km/h. Testiti juhitavust, pidureid ja muud.

Stratolaunchi taga seisavad Microsofti kaasasutaja miljardär Paul G. Allen ja lennundusinsener Burt Rutan. Lennukiga pole plaanis hakata inimesi linnast linna lennutama, vaid see on oma olemuselt lendav stardiplatvorm kosmoserakettidele. Allen ja Rutan tegid varem koostööd Scaled Compositesi suborbitaallaeva SpaceShipOne ehitusel, mis lendas aastal 2004 edukalt kõrgemale 100 km piirist (seal "algab" levinud määratluste järgi kosmos).

Algul pidi Stratolaunch muide SpaceXi Falcon 9 rakette üles toimetama, ent nüüd on plaanis kosmoseteele viia Orbital ATK õhuststartivad raketid nimega Pegasus XL. Suur lennuk suudab ühekorraga kolm sellist raketti umbes 9,1 km kõrgusele transportida, kus siis rakettide mootorid käivitatakse ja need ise edasi lendavad, kuhu vaja. Lennuk ise peab sealjuures kiirelt suunda muutma, et mitte raketimootorite tulejoa sisse jääda. Sellisel kõrgusel startivate rakettidega on satelliitide ja muu Maa-lähedasele orbiidile (LEO ehk Low Earth Orbit, algab 160 km kõrguselt) toimetamine oluliselt lihtsam.

Et õhku tõusta, vajab Stratolaunch 3,6 kilomeetri pikkust stardirada. Lennuki pikkus on 72 meetrit, kõrgus 15 meetrit ja tühimass 226 tonni. Maksimaalselt lastituna võib lennuk kaaluda kuni 590 tonni. Kui muudes parameetrites võivad mõned varemgi konstrueeritud lennukid Stratolaunchile lähedale pääseda, siis just tiibade ulatuses pole neist sellele võistlejat. Maapinnal manööverdab hiidlennuk 28 rattal liikudes. Nagu Forte mullu kirjutas, lendab Stratolaunch kuue Pratt & Whitney PW4056 250-kilonjuutonilise mootori jõul. Need mootorid on pärit Boeing 747-400 lennukitelt.

Stratolaunch on SpaceNewsi teatel alustanud ka oma raketisüsteemide arendamist, nende töödega ollakse hetkel veel aga üsna algjärgus.