Diomidi saared — kaks väikest saart Beringi meres — on tuntud kui üks vähestest piirkondadest Maal, kus on võimalik ajas kiiresti edasi ja tagasi liikuda. Teatud mõttes...

Rahvusvaheline kuupäevajoon on kujuteldav joon, mis läbib Vaikset ookeani ja tähistab vahet kalendrikuupäevade vahel. Seda ületades tuleb kell ühe päeva võrra tagasi keerata (läänest itta liikudes), või vastupidi (idast läände liikudes).

Põhjapoolusest lõunapooluseni ulatuv kuupäevajoon pole sirge, vaid vonkleb, võttes arvesse mitmeid poliitilisi piire. Juhtumisi läheb see läbi täpselt Diomidi saarte vahelt, mida eraldavad Beringi meres teineteisest vaid 3,8 kilomeetrit.

Seetõttu on Venemaale kuuluva Suure Diomidi saare (tuntud ka nimedega Ratmanowi saar ja Nunarbuk) aeg USA-le kuuluva Väikese Diomidi saare e Krusensterni saare ajast 21 tundi ees.

Nimelt toimib saarte vahele jääv kuupäevajoon ka Venemaa ja Ameerika Ühendriikide vahelise piirina.

Saarte vahel reisimine on keelatud; patrullivad sõdurid on kummalegi poolele liiga lähedale sattunud võõrriigi kalapüügialuste suunas hoiatuslaske tulistanud.

Kui muidu tuleks ühelt saarelt teisele pääsemiseks seilata või ujuda, moodustub talvisel ajal saarte vahele jääsild, mida mööda peaks olema võimalik saartevahelist vahemaad jalgsi ületada.

Tegelikkuses pole see kaugeltki nii lihtne, kuna, nagu mainitud, on saarte vahel liiklemine seadusega keelatud.

Lõpetuseks lühivideo sellest, milline näeb Suur Diomid välja Väikeselt Diomidilt vaadelduna:

Jaga
Kommentaarid