Elon Musk on öelnud, et püüdis 2017. aastal oma juhitud autofirmat Tesla 60 miljardi USA dollari eest Apple'ile müüa. Viimase tegevjuht Tim Cook keeldus aga seda isegi arutamast, kuigi Apple'i juhtkond hakkaski umbes tol ajal tõsiselt oma auto loomisele mõtlema.

Kuulsa USA ärilehe The Wall Street Journal reporterina töötav Tim Higgins üllitas aga hiljuti raamatu "Power Play: Tesla, Elon Musk, and the Bet of the Century" (eestikeelne pealkiri kõlaks "Võimumäng: Tesla, Elon Musk ja sajandi suurim panus" vm), mis Tesla-Apple'i lugu põneva kõlakaka rikastab.

Põhjus, miks Tim Cook ei hakanud Muski pakkumist isegi arutama, kuigi too küsis 60 miljardi dollari näol vaid kümnendiku Tesla hetke-turuväärtusest, on see, et Musk tahtis lisaks Cooki ametikohta.

Täpselt nii: Musk soovis ise Apple'i tegevjuhiks hakata ja nimetas seda Tesla müümise eeltingimusena. Küsida võib muidugi kõike, aga Cook ei hakanud seepeale enam asja pikemalt arutama, saatis Muski peesse (originaalis f*** you), lõpetas telefonikõne ja keeldus hiljem kokku saamast.

Musk on juba postitanud kõlaka ümberlükkava säutsu, mille sisu on siiski üsna ambivalentne – eesti keelde tõlgituna umbes "no see on küll omamoodi nägemus sellest, kuidas Apple ei ostnud Teslat".

Ka on Musk avalikkuse ees (meedias) kinnitanud, et pole Apple'i tegevjuhi kohta endale küsinud.

Kindlalt võib uskuda ainult, et Musk tõesti oli valmis Teslast vabanema, et oma muudele plaanidele keskenduda ja lisaraha saada.

Guru on tunnistanud, et Tesla on olnud tema elu suurim stressiallikas üldse, ja meenutanud, et kuni 2019. aasta keskpaigani oli firma juhtimine "tootmise ja logistika põrgu".

Tesla juhtimine oli Muski sõnul eriti kohutav kuni Model 3 täistootmisse jõudmiseni, aga skandaalid ja kohtuasjad jälitavad firmat tegelikult siiani.

Autofirma turuväärtus on samas siiski kasvanud. Uudise ilmumise ajal on see 702,58 miljardit USA dollarit.

Näiteks ülaloleval pildil valmistub Musk tänavu 12. juulil USAs kohtu ees tunnistusi andma, kuna Tesla investorid pole sugugi rahul sellega, mis tingimustel Tesla ostis firma SolarCity.