Kui CV90 esialgu välja arendati, oli see mõeldud kasutamiseks viies eri modifikatsioonis. Rootsi kaitsejõududele tarniti esimesed soomukid 1992. aastal. Praegu kasutavad CV90 jalaväe lahingumasinaid Rootsi, Norra, Soome, Šveitsi, Hollandi, Taani ja Eesti relvajõud ning sellest on olemas 17 eri versiooni. CV90 kasutuselevõtmist kaaluvad praegu veel Ameerika Ühendriigid, Tšehhi, Horvaatia ja Leedu.

CV90 alusplatvormist on olemas viis põlvkonda – algsest Mk0-st kuni hiljuti välja arendatud MkIV-ni. Iga uue põlvkonnaga on kaasnenud oluline edasiminek veermiku, kere ja üldises elektroonilises ehituses, et see annaks kasutajatele lahinguväljal eelise. BAE Systemsi lahingumasinate osakonna tegevjuhi Dan Lindelli sõnul on CV90-ga seotud uurimistöösse ja arendusse investeeritud rohkem kui 4,5 miljonit töötundi.

Viies põlvkond

Eesti kaitseväes kasutatavad soomukid CV9035EE on neljanda põlvkonna soomukid MkIII kerega. Tootmiseks valmis oleva viienda põlvkonna ehk MkIV uuendused on peamiselt seotud parandatud jõuallikaga. Uus Scania DP 1000-hobujõuline diiselmootor on oluliselt suurema jõudlusega kui senine Scania DO diiselmootor 810 hobujõuga.

Koostöös Scaniaga on soomukitel ka uus X-300 Heavy Duty automaatne käigukast. See peaks parandama nii CV90 jõudlust kui ka vastupidavust.

„Uus mootor ja käigukast on senisest kaks tonni suurema kandevõimega,“ ütles Lindell. „Seda saavad CV90 MkIV tulevased kliendid ära kasutada, tugevdades soomust või lisades relvastust.“

Uue põlvkonna soomukitel on ka juhitavad tankitõrjeraketid. Nii komandör kui ka pardalaskur võib vaenlasega lahingusse asuda, kasutades nii peamist relva kui ka juhitavaid tankitõrjerakette.

„Meie peamine ülesanne on pakkuda oma klientidele parimat soomustatud jalaväe lahingumasinat taskukohase hinnaga,“ ütles Lindell.

Kuna klientide vajadused on väga erinevad, siis viiendal põlvkonnal on palju võimalusi soomuki modifikatsioonideks. Näiteks saab tellida kummist roomikutega soomuki. Kummist roomikud on juba ka Norra kaitseväe soomukitel CV90 MkIIIb. Need vähendavad oluliselt soomuki müra ja vibratsiooni, parandades ergonoomikat. Väheneb ka soomuki kaal, kuid lahinguolukorras on kummist roomikuid raskem vahetada.

iFighting

Viienda põlvkonna CV90 soomukid on varustatud iFighting olukorrateadlikkuse süsteemiga. See koondab kokku teabe mitmesugustest soomuki anduritest, filtreerib seda ja prioriseerib kõige kriitilisema info. See lubab meeskonnal teha kiiremaid otsuseid, parandades tegutsemist lahinguolukorras.

„Iga uue tehnoloogiaga kaasneb tavaliselt uute kuvarite ja paneelide lisamine, mis võib mõjuda soomukimeeskonnale häirivalt niigi keerulises lahinguolukorras,“ ütles BAE Systemsi asepresident Tommy Gustafsson-Rask. „Võtmeküsimus oli leida moodus, kuidas parandada olukorrateadlikkust ja lahinguefektiivsust, samal ajal suurendamata meeskonna tunnetuslikku töökoormust – usume, et iFighting pakub seda. iFighting® pole toode ega süsteem, vaid alussüsteemide integreerija tuleviku soomusmasinale.“

CV90 MkIV on ka neljanda põlvkonna elektroonilise arhitektuuriga, mis on ühilduv NATO standardse sõiduki arhitektuuriga (NATO-standard Generic Vehicle Architecture – NGVA). See aitab meeskonnal toime tulla suure hulga reaalaja infoga ja võimaldab autonoomse toetuse masinõppe algoritmide abil, mis sisaldavad ka tehisintellekti võimeid.