Yale`i ülikooli uurijad analüüsisid kümne aasta pikkuse perioodi (2004-2013) andmeid riiklikust vähktõve andmebaasist. Luubi alla võeti 280 patsienti, kellel oli diagnoositud varajases staadiumis rinna-, eesnäärme-, kopsu-, või soolevähk. Kõik need patsiendid olid otsustanud tänapäevase onkoloogia meetodite asemel end ainult alternatiivmeditsiiniga ravida.

Nende patsientide saatust võrreldi 560 teise patsiendi omadega, kel olid samad diagnoosid, ent kes olid otsustanud kemoteraapia, kiirituse ja muude tavapäraste ravivõtete kasuks. Selgus, et ainult alternatiivmeditsiini kasutanud patsiendid surid järgneva viie aasta jooksul vähki kaks ja pool korda tõenäolisemalt.

Protsentuaalselt oli viis aastat pärast diagnoosi elus 78,3 protsenti inimestest, kes valisid tavapärase onkoloogilise ravi ja ainult 54,7 protsenti neist, kes otsustasid alternatiivmeditsiini kasuks, ütleb IFLScience.

Rinnavähk osutus riskantseimaks

Nende väljavaated olid olenevalt haigusest erinevad: alternatiivravi kasutavad rinnavähi patsiendid olid viie aasta pärast lausa 5,68 korda tõenäolisemalt surnud, soolevähi patsiendid 4,57 korda tõenäolisemalt ja kopsuvähki põdevate inimeste suremisfaktor oli 2,17 korda kõrgem.

Üldise keskmise tõmbas alla eesnäärmevähk, mille puhul ei leitud alternatiivsel ja tavaravil suremise seisukohast suurt erinevust. Kuid uurijad ütlevad, et asi on tõenäoliselt selles, et eesnäärmevähk on aeglaselt arenev haigus, mille pikaajaline mõju ja inimese surm võisid uuringu ajaraamistikust välja jääda.

"Meil on nüüd olemas tõendid, mis ütlevad, et alternatiivmeditsiini kasutamine tõestatud vähiravi asemel toob kaasa kehvemad võimalused ellujäämiseks," ütles onkoloog ja uuringu juht Skyler Johnson. "Loodame, et patsiendid ja arstid võtavad seda infot arvesse, kui nad vähiraviotsuste üle arutlevad."

Uuring võeti ette seepärast, et polnud mingeid konkreetseid andmeid, kui efektiivne või ebaefektiivne ikkagi alternatiivravi täpselt on. Uuring ei vaadelnud eraldi seda, millist tüüpi alternatiivvõtetega inimesed end ravida püüdsid. "Need võisid olla taimsed päritolu ravimid, homoöpaatia, eridieedid või energiakristallid," ütles Johnson.

Alterntiivravi eelistasid noored

Kuigi tulemustest nähtub, et tervikuna ei ole alternatiivsed ravivõtted modernse meditsiiniga võrreldes lühiajalise vähisurmariski maandamisel kaugeltki nii efektiivsed, võivad mõned traditsioonilised ravimid ka teadlaste enda kinnitusel olla haiguse vastu võitlemisel tänu oma molekulaarsetele omadustele väga efektiivsed. Kuid ilma põhjalike testideta on võimatu öelda, mil määral täpselt.

Suurem osa antud uuringus vaadeldud inimesi, kes alternatiivmeditsiini kasuks otsustasid, olid nooremad, keskmisest suuremate sissetulekute ja kõrgema haridusega.

Uuringutulemusi käsitlev artikkel ilmus teadusajakirjas Journal of the National Cancer Institute.