Peagi selgus, et kõlakas vastab tõele. Apple'i sülearvutid hakkavad kasutama tootja oma kujundatud ARM-protsessoreid ja esimene selline ilmub aasta lõpus kiibiga, mille nimeks A12Z Bionic.

Millist jõudlust ARM-protsessoritelt siis oodata? Kas see edestab seda, mida Inteli senised pakuvad?

Tehnoloogiasait ExtremeTech kirjeldab pikalt, kuidas Inteli pakutud x86 ja Apple'i poolt nüüd eelistatud ARM-tüüpi protsessorid ei ole sisimas sugugi nii erinevad, ja pole seda olnud umbes 20 aasta jooksul. Nii et ei pea kartma, et meile vähem harjumuspärane tehnoloogia peaks end kõigepealt tõestama.

Tegelik küsimus on hoopis, et kas Apple suudab luua piisavalt vägevaid ARM-kiipe, et üleminek end kasutaja vaatenurgast õigustaks.

Esmapilgul tundub, et sellele vastuse leidmine on suhteliselt kerge. On ju Apple oma nutiseadmetes omaloodud ARM-kiipe kasutanud juba üle kümne aasta – esimesena selles kõige esimeses iPad-tahvelarvutis, mis ilmus 2010. a aprillis – ja tulemused on eeskujulikud.

Teiseks on A12Z juba kasutusel Apple'i kahes uusimas iPad Pro's, nii et nende üldist kvaliteeti ei pea niisama mittemillegi põhjal hindama. See on üldsusele juba ammu näha.

Seni pole veel aga piisavalt erapooletuid teste, mis Inteli seniste ja Apple'i tänavuse A12Z-protsessori jõudlust adekvaatselt hindaksid.

PC Mag hindas seisu olemasolevate testrakenduste abil ja tulemused üllatavad. Mõnikord on justkui vägevam Inteli kraam, mõnikord A12Z ja mõnikord isegi mullu sügisel debüteerinud A13, mida Apple kasutab oma neljas uusimas telefonis (iPhone 11 trio ja uus iPhone SE).

Ja tegelikult on muidugi eelkõige tähtis, et kui hästi opsüsteemi- ja rakendusteloojad suudavad oma tarkvara just kindla protsessoriga koostöös toimima panna. Olgu see protsessor testides ise nii hea kui tahes.

Apple'i kasuks räägib ka see, et nad eelistavad tooteid välja tuua ikka siis, kui ise asja headuses täiesti veendunud on. Samas muidugi pole nemadki muidugi mingid imenaised ja -mehed, kes toodavad ainult head ja saadavad vähem õnnestunud ideed ruttu ajaloo prügikasti.

Igatahes. Apple loodab kõik oma arvutid ARM-protsessoritele kolida kahe aasta jooksul. Selline nihe nõuabki aega. Mõnevatise võimsusega iPhone'i jaoks sobilikku kiipi 15-25-vatise sülearvuti jaoks skaleerida on palju kergem kui lauaarvutile, mis nõuab näiteks nii 250 vatti kui ka lisaks PCIe 4.0 ja DDR4 või 5 tuge, jne.

Apple'il on kindlasti protsessorivahetusest palju võita. Vähe sellest, et firma armastab oma kasutatavat tehnoloogiat võimalikult suures mahus omada ja kontrollida, Trefis'e analüütik usub, et ise kiipide loomine nende tellimise asemel aitab Apple'il vähemalt paar miljardit eurot aastas kokku hoida.

Üks boonusfakt. Apple on kinnitanud, et nende tulevased ARM-arvutid toetavad ikka Thunderbolt-ühendusi nagu senised Intelipõhised. Huvitaval kombel arendajatele loodud nn ARM-ile ülemineku komplekt pakub hetkel vaid USB-C ühenduse võimalust.

Lõpetuseks saan pakkuda vaid kõlakaid, mis hetkel veebis ringlevad:

* kuna endaloodud ARM-kiibid on odavamad kui Intelilt tellitud, siis pakub Apple esimesi ARM-sülereid odavamalt kui Intelipõhiseid

* esimene ARM-süler on aasta lõpus või uue alguses ilmuv MacBook Air, aga 2021. a teises pooles järgnevad 14- ja 16-tollised Prod.

* Apple plaanib ka graafikaprotsessoreid looma hakata, millega oma tulevasi arvuteid varustada. See nõuaks aga palju rohkem pingutust kui keskprotsessorite puhul, nii et vaevalt selle kohta peagi midagi kuuleme. Kui kõlakas üldse tõele vastab.