The New York Times avaldas loo USAs San Franciscos elavast programmeerijast Stefan Thomas'est, kes sai kunagi mingi töö eest tasuks 7002 Bitcoini.

Saksa päritolu Thomas oli korralik poiss ja leidis oma virtuaalrahale hea turvalise asupaiga: IronKey mälupulk, mis sellele talletatud andmeid krüpteerib.

Ta kirjutas andmete taasavamiseks vajaliku salasõna paberitükile, aga unustas paraku ajapikku nii salasõna kui ka paberitüki asukoha, millel see kirjas.

IronKey turvatarkvara annab salasõna sisestamiseks kümme katset ja kui kasutaja ikka eksib, krüpteerib need lõplikult. Thomas on aja jooksul proovinud kaheksat võimalikku salasõna, aga tulutult, ega julge viimast kahte korda tuulde lasta.

Bitcoin on aja jooksul paraku tohutupalju väärtuslikumaks muutunud ja 7002 Bitcoini müügist teeniks selle uudise koostamise hetkel ligi 228,8 miljonit eurot.

Krüptovaluutaturgu jälgiva firma Chainalysis leidub maailmas (veebis) hetkel 18,5 miljonit Bitcoini hetke-koguväärtusega üle 604,4 miljardi euro.

Tervelt viiendik sellest on aga rahakottides, mida keegi enam ei oska või taha avada. Nii et Thomas pole oma murega kindlasti üksi, kui see teda vaid lohutaks.

On ka neid, kes pakuvad abi Bitcoini-kontode avamiseks. Üks selline "abimees" on ettevõte Wallet Recovery Services, mille poole pöördub viimasel ajal päevas 70 abivajajat.

Thomas avastas, et ei saa oma Bitcoinile enam ligi 2012. aastal. "Ma olin paar nädalat meeleheitel, selle kirjeldamiseks pole teist sõna. See annab löögi enesehinnangule – milline inimene midagi nii tähtsat ära unustab," meenutab ta, "Aga aeg parandab kõik haavad ning aastate jooksul olen selle kaotusega rahu teinud."