Hävitustöö läbiviijad paigutasid kokku ümmarguselt miljon eurot maksnud seadmed lihtsalt platsile ja sõitsid neist teerulliga üle.

Politsei konfiskeeris süsteemid ajavahemikus veebruarist aprillini kuue eraldi reidi käigus. See juhtus Miri linnas, kus kohalik elektritootja Sarawak Energy kurtis energiavaraste üle.

Politsei võttis reididel vahi alla kuus inimest, kes said igaüks kuni 8000 ringgit'it (umbes 1600 eurot) trahvi ja kuni kaheksakuise vanglakaristuse.

Kolmes eri majas tegutsenud vargad olid nii julged, et tekitasid oma tegevuse tõttu ligikonnas elektrikatkestusi ning panid Sarawaki andmetel "huugama" umbes 1,7 miljoni euro eest elektrit.

Bitcoin'i ja üldse krüptovaluuta kaevandamine on nii energiakulukas, et kulude kärpimiseks energia varastamine on tavaline asi, nii Aasias kui ka mujal maailmas.

Miks korralikult töötavad arvutid oli vaja lihtsalt hävitada, nagu Malaisias (e-)prügi veel vähe oleks, jääb paraku vastamata.

Krüptokaevandamiseks ei pea tingimata arvutit kasutama. Näiteks Ukrainas konfiskeerisid seadusesilmad eelmisel kuul sellega tegelenud grupilt üle 5000 arvuti ja 3800 Sony PlayStation 4 videomänguseadet.

Noodki kaevandajad jäid vahele energiavarguse tõttu, mida nad panid pihta igakuiselt ca 155 kuni 220 tuhande euro väärtuses.

(Ukrainas oli konkreetse krüptoraha asemel n-ö kaevandamisel siiski videomängu "FIFA 21" kasutajakontod, mis lisaväärtustest pungil.)

Loe ka Forte lugu sellest, kuidas Eestist sai välismaiste krüptorahaskeemitajate paradiis – põhjusteks nõrgad seadused pluss e-residentsus.