Koroonapandeemia puudutab ühel või teisel viisil meist enamikku, aga kindlasti leidub neid, kes on suurema osa tänavusest aastast eraldatud tingimustes elanud ja kellele see on uus teema. CNN avaldas neljast sellisest inimesest artikli.

Ülaloleval pildil poseeriv nelik reisis veebruaris Vaikses ookeanis asuvale inimtühjale Kure atollile (rõngassaarele) teadustööd tegema ja naasid koju alles kaheksa kuud hiljem.

Muu maailmaga nad võimaluste puudumisel väga ei suhelnud, kui mõned ühiselt e-postiaadressilt saadetud ja sinna saabunud kirjad välja arvata. Mobiililevi ei olnud, televiisorit vaadata ei saanud, internetiühendus oli pea olematu.

"Ma olin koroonaviirusest muidugi kuulnud, aga teiste haiguste nagu SARS ja seagripi kõrval ei tundunud see midagi erilist. Arvasin, et see on lihtsalt järjekordne suur teema, mis on juba minu kojujõudmise ajaks kadunud," kommenteeris Matthew Butschek II.

Hawaii maa ja loodusvarade ameti hallataval väikesel Kure saarel tavaliselt inimesi pole, see on mõeldud inimestele ja ohustatud hüljestele turvaliseks elupaigaks. Igal aastal saabub sinna aga kordamööda kaks inimgruppi kohalikku ökosüsteemi uurima ja korrastama. Töö on vabatahtlik ja selle võtjaid meelitabki võimalus end ülejäänud maailmast isoleerida.

Koju ootamatult erinevate piirangute, karantiini ja maskikandmise keskele naasta on olnud üsna veider kogemus. "Mul on hea meel igasuguste heade asjade üle, mida ma nüüd taas süüa saan – toidud, mis pole kauasäilivad. Aga ma pole pärast naasmist veel kelleltki ainsatki kallistust saanud," muljetas Naomi Worcester.