Põhja-Ameerika alla kuuluvaks saab lugeda 39 riiki ja territooriumi. Ligi veerand neist on ametliku statistika järgi koroonapandeemiast üsna puutumata jäänud – positiivsete juhtumite arv jääb alla saja – kuigi kolmes suurimas (USA, Mehhiko, Kanada) on seis muidugi kurb.

Ühel suurel Põhja-Ameerikas asuval piirkonnal on õnnestunud aga SARS-CoV-2 levik otsustavalt peatada. See on enam kui kahel miljonil ruutkilomeetril laiutav Nunavut, mis hõlmab suure osa Põhja-Kanadast ja enamiku Kanada Arktika saarestikust.

Viiruse leviku eduka summutamise üks põhjus on muidugi hõre asustus – Nunavuti tohutul alal elab eri andmetel kõigest 36 kuni 40 tuhat inimest.

Aga sealsed võimuesindajad ei hakanud ka asjatuid riske võtma. Kui suur osa kogu maailmast märtsis end koroonakarantiini sulges, kehtestas Nunavut inimeste liikumisele karmid piirangud.

Sisuliselt pääsesid piirkonda vaid kohalikud elanikud ja nemadki pidid esmalt kaks nädalat püsima isolatsioonis – valitsuse kulul ning spetsiaalselt selleks eraldatud hotellides neljas linnas (Winnipeg, Yellowknife, Ottawa, Edmonton). Neid valvasid turvatöötajad ja nende tervist kontrollisid haiglaõed. Kokku on sel moel isolatsioonis viibinud veidi üle 7000 Nunavuti elanikku.

Tulemused on aga uhked: Nunavuti teadaolev koroonapositiivsete arv on nüüd aina null.

Väike koroonakolle tekkis siiski lõpus, kui Arktika saarestikust 160 kilomeetri kaugusel asuvasse kullakaevandusse lendas tööle grupp inimesi. Nakatunud loeti aga koroonapositiivsete hulka nende endi kodupaikades, nii et Nunavuti "skoor" on endiselt null.

Hõreasustusel on koroonaviiruse leviku hindamisel muidugi ka miinuseid, eriti mis puudutab raskelt ligipääsetavaid paiku. Enamikul kogukondadel pole COVID-19-testide tegemiseks võimekust, nii et teste tuleb tuua ja ära viia lennukiga. Tulemused jõuavad tagasi alles kuni nädalaga, mis muudab kiire reageerimise pea võimatuks.

Ka on Nunavutis vähe haiglaid ja COVID-19-patsientidega tegelemiseks haiglakohti. Lisaks koosneb territooriumi elanikkond 80% ulatuses inuitidest, kes mitte ainult ei ela tihedalt koos, vaid ka on hingamisteede nakkuste suhtes eriti vastuvõtlikud.

Näiteks tuberkuloosi haigestumise oht on inuitidel ligi 300 korda kõrgem kui mittepärismaalastest Kanada elanikel, kinnitab Kanada inuitte ühendav mittetulundusühing Inuit Tapiriit Kanatami.

Nunavutis kehtestatud piiranguid on pärast kevadist karantiini lõdvendatud, näiteks võivad elanikud Manitoba provintsi arstiabi saama minna. Aga rahu on näiline ja rahvatervise eest seisjad on valmis koroonakolletega vajadusel võitlusse asuma.

Kanadas üldiselt on tehtud seni üle 201 000 positiivse koroonatesti ja COVID-19 tagajärjel surnuid on ametlikult nende ridade tippimise hetkel 9778. Nakatunuid 10 000 elaniku kohta on 53.

Kanada on igatahes pandeemia "teiseks laineks" valmis – murekohad on hetkel Quebeci ja Ontario provintsid – ja rakendab ka vajadusel uusi piiranguid.

Üks video on väärt rohkem kui tuhat sõna, nii et lõpetuseks pakun klippi Nunavuti elust: