„Tarvis ei lähe kõrgsageduslaserit. Piisab väikesest kaasaskantavast laserist, mis on sama võimas kui tavaline laser-kaardikepp,“ kinnitas Uus-Lõuna-Walesi ülikooli uurija Andrey Miroshnichenko.

Välkude juhtimine kõrgsageduslaseritega teeb protsessi kulukaks, ohtlikuks ja raskestiennustatavaks. Teadusajakirjas Nature Communications avaldatud uurimuse kohaselt toimiks välkude juhtimine sama hästi nõrgemate laser-kaardikeppidega.

Laboratoorsetes katsetes õnnestus töörühmal edukalt kasutada keskelt õõnsaid laser-haardekiiri elektrilahenduste juhtimiseks konkreetsete sihtmärkideni. Nood laserid, mis tekitavad sisuliselt valgustoru, võivad lühistada tormipilvi ja vallandada välgulööke õhus leiduvate mikroosakeste kuumutamise kaudu.

Mõnesaja millivatise võimsusega laserkiirte kasutamisega on võimalik õhus levivate elektrilahenduste vallandamise läve vähendada 30%, mis omakorda võimaldab juhtida välku mööda eelnevalt määratletud trajektoori, kinnitavad teadlased.

Tehnikat võib tulevikus olla võimalik rakendada välgulöökide juhtimiseks ohututesse sihtmärkidesse ja vähendada katastroofiliste metsapõlengute – nagu tänavused metsapõlengud Siberis, Austraalias ja USA läänepiirkonnas – puhkemise ohtu.