Saa tuttavaks – ülaloleval pildil on (16) Psyche, asteroid, millel asuv kaevandatav kraam on väärt väidetavalt 10 000 korda sama palju kui kogu möödunudaastane maailmamajandus kokku.

Arvudesse panduna on see 10 000 kvadriljonit USA dollarit ehk mõnevõrra vähem glamuurne 8530 kvadriljonit eurot. Täielikult välja kirjutatuna 8 529 350 000 000 000 000 eurot. Päriselt ilmselt palju vähem, sest keegi ei jõuaks nii palju maksta ja kauba üleküllus lööks hinnad alla.

(16) Psyche asub Maast umbes 370 miljoni kilomeetri kaugusel ja on 226-kilomeetrise läbimõõduga. Erinevalt nii-öelda tavalistest asteroididest ei koosne see suuresti kivist või jääst, vaid eri metallidest, täpselt nagu meie koduplaneedi Maa tuum.

Rikkusi tulvil tunduv asteroid oli usutavasti u miljardi aasta eest tükkideks lennanud protoplaneedi ehk suure planeedialge osa. Hüpoteese selle päritolu kohta on tegelikult rohkemgi.

Nüüd koosneb see usutavasti 90% metallist (raud ja nikkel) ja 10% silikaatkivist. NASA spetsialistid möönavad, et ultraviolettanalüüsi-põhised senised vaatlused muudavad asteroidi pinnal leiduva rauakoguse hindamise siiski keeruliseks.

Asjatundjad arvavad, et see on tavalisest võrreldava suurusega kivisest taevakehast palju tihedam ja seega raske, umbes protsent selle koduks asuvast asteroidivööst. Mõeldud on seda peamist Päikesesüsteemis asuvat asteroidivööd Marsi ja Jupiteri vahel.

NASA kavatseb 2022. aastal SpaceX-i Falcon Heavy raketi turjal ilmaruumi saata Discovery-missiooni, mis (16) Psyche'i lähemalt uuriks, kui 2026. aastal selleni jõuab.

Loodetavasti saab selgeks, kas asteroid on osa planeedituumast või näiteks tükk mingit kokkusulanud materjali, kui vana (16) Psyche on ja milliseid mineraale selle "südames" leidub. Kahjuks realistlikke kaevandamisplaane hetkel pole.