Vice kirjutab, et näiteks USA võimud teevad palju koostööd Cellebrite'i nimelise ettevõttega (kellest oleme ka varasemalt kirjutanud). Tähelepanuväärne on, et ettevõte on teada andnud, et nad saavad probleemideta ligi kõikidele iPhone X-ist vanematele iOS-i kasutavatele seadmetele ning on võimelised kätte saama sealt pea kogu info - GPS-i andmetest kuni äpisisese info fragmentideni.

Tähelepanuväärne on aga see, et nii mõnegi Androidi kasutava telefoni puhul jäävad Cellebrite'i käed lühikeseks - kuigi edukalt saadi jagu nii Google Pixel 2 kui ka Samsung Galaxy S9 krüpteeringust, siis näiteks Huawei P20 Pro puhul ei saa selle tarkvara abiga kasutaja kohta mitte mingisugust infot.

Ka tehniliselt ühe kõige võimekama riigi USA võimud tunnistavad, et just Android-telefonidesse sisse saamine on viimasel ajal neile probleemiks. "Praegu saame me vabalt sisse iPhone'idesse. Aasta tagasi ei saanud me sisse iPhone'idesse, aga saime sisse pea kõikidesse Androididesse. Nüüd ei saa me jälle Androididele ligi," ütles Fort Worthi politseijaoskonnas töötav digitõendite kogumisega tegelev Rex Kiser Vice'ile.

Ettevõtteid, mis tegeleb turvakrüpteeringute muukimisega on ka teisi, kuid valdavalt joonistubki nende puhul välja üks ühine joon - enamasti on keskendutud just iPhone'ide turvalisuse murdmisele, kuna aja jooksul on seda keerulisemaks peetud. See on kaasa toonud aga olukorra, kus Androidide muukimisega ei tegelegi peaaegu keegi.

Oluline aga on siinkohal rõhutada ka Kiseri poolt öeldut, et antud trend kehtib ennekõike uuemate telefonide puhul. Veel on oluline ka taust - võimudel on tavainimeste ja hobihäkkeritega võrreldes oluliselt rohkem vahendeid, et inimeste telefonideni jõuda. Näiteks Cellebrite'ilgi on nõue, et telefon presenteeritaks neil lahti murdmiseks füüsilisel kujul ning seejuures tehakse klientidele karm taustakontroll, et kindlaks teha, et teenuse tellija millegi kahtlasega ei tegeleks.

Samas on aga mitmed Cellebrite'i loodud UFED telefoniavamissüsteemid müügil ja hinnad ei ole üldse soolased. Vanemaid mudeleid on võimalik omandada ka kuni 100 dollari eest. Tõsi, nende funktsionaalsus jääb värskeimatele süsteemidele kõvasti alla ja ka avatavate telefonide nimekiri on väiksem.