Cavendishi eksperimendi sisu peitub kuulides - üle 200 aastat tagasi kasutas Henry Cavendish ülitundlikku väänkaalu ning pliikuulikesi, et tõestada Maa gravitatsiooni olemasolu. Nimelt peaks kaalu külge kinnitatud kuulide liigutamine väändkaalu abiga näitama seda, et kuulid tõmbuvad teineteise poole. Selle katse abiga on tänaseks välja arvutatud nii Maa mass kui ka füüsikas kasutatav G ehk gravitatsioonikonstant.

Eesti tuntuim vandenõuteoreetik ja portaali Telegram looja Hando Tõnumaa on juba mõnd aega seda katset korrata tahtnud. Selle aasta alguses kutsus mees isegi ühisrahastusplatvormil üles endale raha andma, et ta katse läbi saaks viia. Nüüd saigi see lõpuks ühes Kivilaga ellu viidud.

Kuigi Tõnumaa ise katsele hilines ning seetõttu me tema kommentaare ning katsega seonduvaid mõtteid videosse ei saanud, edastas ta need meile kirjalikult. "See ei muutnud midagi, sest tegemist on pseudoteadusega," ütles Tõnumaa. "Mitte keegi meist ei saa kaaluda maad, me ei saa minna miljardite kilomeetrite kaugusele kontrollima, kas mass on ikka nii nagu meie välja arvutasime, see on kõige ehedam pseudoteadus," sõnas ta.

Peale selle ütles mees, et tema arvates on pseudoteaduse osaks kõik teooriad ja mudelid, mida ükski inimene iseseisvalt kontrollida ei saa. Küsimusele, mis neid hetkel olemasolevaid teooriaid asendada võiks, vastas Tõnumaa, et "sellele küsimusele ei ole lühikest vastust".

Üllar Kivila sõnul eksisteerib Tõnumaa pseudoteaduse definitsioon ainult tema enda peas. "See definitsioon on tema enda väljamõeldis ja ei oma seost sellega, mida see sõna tegelikult eesti keeles tähendab," sõnas ta.

Peale selle on Kivila hinnangul Tõnumaa argumendid tema sõnul lihtsalt üksteisega vastuolus. "Kes takistab Tõnumaad seda katset kontrollimast? Selle loogika järgi ei olnudki Cavendishi katse pseudoteadus, sest me just kontrollisimegi iseseisvalt, kas gravitatsiooniseaduse ennustus peab paika - pidas," ütles Kivila.

Katsele hilinenud Tõnumaa saabus aga üritusele pauguga ning hakkas koheselt teadlaste ja katse organiseerijatega mõõku ristama. Kogu vaidlus on püütud ka videosse, mis internetis levimas on ning milles lamemaalane oma argumente presenteerib.

Korraldajate sõnul oli Cavendishi eksperiment edukas - kuigi esialgu segasid ülitundliku kaalu tööd tõenäoliselt ruumis viibivatest inimestest tekkivad õhuvoolud ja muud tegurid, saadi lõpuks kaal ideaalsesse tasakaalu ning kaalul olevaid kuule eri pooltele veeretades väändus kaal eri poole, tõestades gravitatsiooni olemasolu.