Kas inimmõistuse arenguloo järgmise peatüki kirjutavad küborgid? Elon Musk paistab nii arvavat. Esmakordselt mainis Musk „närvikudumi“ kontseptsiooni — inimaju täiendamist digitaalse arukuse kihiga — mullu veebilehe Recode korraldatud meedia- ja tehnikakonverentsil Code Conference. Aju-raali-liides kujuneks Muski sõnul aluseks inimkonna uudsele sümbioosile masinatega.

„Me olemegi juba küborgid,“ selgitas Musk konverentsil. „Ma pean silmas seda, et igaüks teist hõlmab iseenda osalist digitaalset versiooni, mis koosneb teie e-kirjadest ja suhtlusmeediast ja kõigist teie [digitaalsetest] sammudest, ning sisuliselt annavad teie arvuti ja telefon ja kõik neis töötavad rakendused teile üleinimlikud võimed.“

Muski arvates võimaldaks aju raalidega ühendava liidese konstrueerimine inimestel sammu pidada arengutega tehisintellekti vallas. Ettevõtja hoiatas, et tulevikus, kui ülikeerukatel arvutusmasinatel kujunevad välja virtuaalsed teadvused, võivad täiustamata inimesed neile arukuses oluliselt alla jääda.

Musk märkis, et raalidega võrreldes on inimeste fundamentaalseimaks piiranguks sisend- ja väljundsignaalide kiiruste suur erinevus. Inimeste andmeedastus-väljund — nt kahe pöidla kasutamine sõnumite kirjutamiseks telefoniekraanile — on uskumatult aeglane võrreldes sellega, kui kiiresti inimaju infot omandab.

„Tõhus sümbiootiline lõimumine digitaalse mõistusega eeldab sisendi-väljundi-piirangu (ingl I/O constraint) kaotamist, mida võiks pakkuda mingisugune vahetu liides ajukoorega,“ selgitas Musk.

Artikli algversioon ilmus veebilehel Live Science.