Siin see on – Plastun - ukrainlaste kaasaegseim ja nutikaim maismaadroon.

„Kohandatav väga erisuguste ülesannete täitmiseks. Disainitud täpselt selliseks, et saaks kaugjuhtimise teel toimetada miine sinna, kuhu vaja, ning need seal vabastada,“ räägib Fortele ettevõtte Trident Tecnologies CEO Iurii Turok.

Ja näitab, kuidas see sihtpunkti jõudes miini maapinnale potsatab:

Turoki sõnul teeb muudab drooni eriti otstarbekaks selle modulaarne lego-sarnane konstruktsioon – kuna see koosneb lahtivõetavatest moodulitest, siis saab masinat erinevate taktikaliste operatsioonide tarvis spetsiaalselt kohendada.

Plastuni veermik – sh üksteisest sõltumatu veoga rattad – võimaldavad sellel läbida väga erinevaid maastikke, sealjuures puhast liiva ja ronida üles treppidest, nagu näha sellel videojupil:

Kaalub see 45 kilo, aga suudab kanda kuni 50 kg raskusi. Korraga saab sellele kinnitada kaks miini ning selle plate külge saab kinnitada ka õhudrooni. See on vajalik näiteks selleks puhuks, kui maismaadroonil saab aku tühjaks – siis näitab õhudroon operaatorile kätte maismaadrooni viimase asukoha.

Plastuni sõiduulatus on 4 tundi ehk kuni 12 kilomeetrit ja see on varustatud „jammimise“ vastase tarkvaraga. Kui repiitereid vahele ei ole, siis võib operaator olla drooniga kontaktis kuni 3,5 kilomeetri kauguseni, koos repiiteriga kuni 10 kilomeetrit.

75% komponentidest valmistatud Ukrainas, arenduskeskus plaanitakse luua Eestisse

Iurii Turoki sõnul on esimesed sellised droonid juba Ukraina sõjaväes kasutuses ning täidavad Vene agressioonivägede vastu eesliinioperatsioone.

„Oleme loonud armee jaoks enam kui 20 erineva lahendusega prototüüpi ja 12 neist on juba üksuste poolt reaalses kasutuses ja näidanud väga häid tulemusi,“ rääkis Iurii Turok. Äsja laekus ettevõttele info ühe venelaste soomusmasina hävitamisest just Plastuni kohaletoimetatud miini poolt.

Trident Tech team ja nende droon Plastun

Üha rohkem on armee hakanud neid mehitamata droone kasutama videopildi saamiseks aladelt, kuhu inimjõude suunata oleks äärmiselt ohtlik.

Iurii Turok rääkis Fortele, et 75% drooni ehitamisel kasutatavatest komponentidest pärineb Ukraina tootjatelt. Trident ise on võtnud endale näiteks patendi tubeless rehvidele.

Turoki sõnul on ettevõttel suured koostööplaanid Eestiga. Nimelt on plaanis just Eestisse rajada üks oma arenduskeskustest.

Koostöö on plaanis ka Milrem Roboticsiga, kuna Plastun oleks ideaalne täiendus Milremi suurtele mehitamata maismaadroonidele Themis – pakkumaks neile nn viimase miili täiendust.

Midagi täiesti uut: droonide armee TechnoHawk

Ukraina kaitsetööstusettevõte TechnoHawk on valmis saanud ka teise põlvkonna kopterdrooni, mis suudab endaga koos autonoomselt toimima panna lausa mitmekümnepealise droonide salga.

Ettevõtte kaasasutaja Volodymyr Makhitko räägib, et kui esimene põlvkond droone oli kõige tavalisem FPV (first-person view – ehk kaameradroon), siis uus näeb välja kapitaalselt teistsugune ja omab täiesti uusi kõrgtehnoloogilisi funktsioone.

Uuel droonil on olemas näiteks sejuhtiv süsteem, visuaalne navigeerimine – ehk et see on vajadusel täisautonoomne.

„See võib iseseisvalt startida, lennata teatud punkti, seejärel saab piloot selles asukohas kontrolli üle võtta ja sihtmärgile osutada,“ selgitas Makhitko.

Kui operatsioon seda nõuab, on tegemist kamikaze-drooniga, mis lõhkekeha vaenlaseni toimetab ja koos sellega hävineb. Täiesti autonoomselt võib see droon lennata vabalt ka 15 minutit.

Droonist on olemas ka laserotsijaga modifikatsioon – kui operaator on selle abil saanud info sihtmärgi kohta, piisab ühest nupuvajutusest ning sündmuskohale stardib automaatselt tavaline odavam FPV-droon, mis objekti hävitamise enda peale võtab.

Nii suudab selline „emadroon“ opereerida automaatselt kuni 20 FPV-drooni. Moodustub droonide armee, mis peaaegu autonoomselt ja väga intensiivselt hävitusmissiooni täidab.

TechnoHawk droon

Makhitko sõnul läheb veel umbes kaks kuud, kuni ettevõte on valmis neid droonisüsteeme Ukraina armeele tootma hakkama.

Eriti suurt tõhusust võivad sellised droonisüsteemid tema hinnangul üles näidata vaenlase liikuvate sõidukikolonnide hävitamisel. Suurtükimürsuga seda teha oleks ebatäpne ja kallis – sellise kuni 20-liikmelise droonisalga jaoks oleks kolonni peatamine aga käkitegu.

„See on ülitäpne relvasüsteem. Sihtmärke tabavad kõik mürsud ja see rünnaks saab olema väga intensiivne – üks tabamus minutis,“ sõnas Makhitko.

Nende droonisüsteemide puhul on umbes 60% komponentidest toodetud Ukrainas.

Jaga
Kommentaarid