NASA kulgur Perseverance leidis planeedi tumedalt kiviväljalt haruldase heledat värvi kivi. Sellest leiust kujuneb Punase Planeedi geoloogias uus avastus, kirjutab The Independent.

Märgitakse, et kulgur sattus Neretva Vallise piirkonda läbides otsa kivile, mis sisaldab jälgi miljardeid aastaid tagasi eksisteerinud kuivanud jõest. Kulgur muutis kurssi, et vältida ebatasast maastikku, läbides luitevälja, et jõuda künkale nimega Mount Washburn. Uuel marsruudil kulguri poolt tehtud piltidel on näha rändrahnudega kaetud küngas. NASA sõnul pole midagi sellist Marsilt kunagi leitud, sest kulgur avastas heledad paljandid, mis võivad kujutada endast jõeerosiooniga välja tulnud kivimeid või jõesängi täitnud setteid.

Atoco Point

Kummaline kivi sai nimeks Atoco Point ja kulguri pardal olevad instrumendid tegid kindlaks, et see koosneb pürokseenist ja päevakivist.

Mõned teadlased on oletanud, et need mineraalid võivad pärineda Marsi pinna all olevast magmast. Teised arvavad, et nad võisid tekkida Marsi teises osas ja liikuda mööda jõesängi oma praegusesse asukohta.

The Independent meenutas, et hiljutine avastus tehti ajal, kui Perseverance’i kulgur otsis karbonaate ja oliviine sisaldavaid mineraale sisaldavaid maardlaid Marsi piirkonnas, mida nimetatakse Marginal Blockiks.