Teadlased leidsid uue meduusiliigi, millel on ainulaadsete mürkide arsenal, millega inimkond varem pole kokku puutunud, kirjutab Newsweek.

Uus liik nimega Santjordia pagesi avastati 812 meetri sügavuselt Jaapani Ogasawara saarte lähedalt. Meduusid ujusid ümber süvamerevulkaani, mida tuntakse Sumisu kaldeera nime all.

Santjordia pagesi

Teadlaste sõnul on uus meduus, mida on märgatud vaid kaks korda, vihmavarjukujuline ja selle läbimõõt on umbes 10 sentimeetrit. Keha keskel on sellel punane rist - just selle tõttu sai meduus nime Jüri risti järgi. Meduusid on läbipaistvad, välja arvatud punane rist, mis peaks takistama kiskjatel märgata meduusi sees olevat toitu. Meduus sööb igasugust loomset ainet, mis on tema jaoks piisava suurusega.

Üks meduus püüti kinni ja analüüsiti tema DNA-d ning tulemused näitasid, et selle sugulus kõigi teiste liikidega on sedavõrd kauge, et teadlased pidid välja mõtlema mitte ainult uue liiginime, vaid ka täiesti uue perekonna ja alamperekonna.

Kuna see uus liik on evolutsiooniliselt teistest varem avastatud liikidest nii erinev, oletavad teadlased, et see võib endast kätkeda mürgikokteili, mis erineb oma keemilise koostise poolest oluliselt seni teadaolevatest.

Teadlased loodavad, et edasised ekspeditsioonid samasse paika aitavad avastada veel uusi liike.