Teadlased leidsid uue eelajaloolise kassi liigi, mis elas tänastel Hispaania aladel umbes 15,5 miljonit aastat tagasi, kirjutab Independent. Nagu teadlased selgitasid, kuulus see liik nimega Magerifelis peignei väikeste röövkasside alarühma. Nende käitumine sarnanes ibeeria ilveste omaga, kes kägistavad pärast kõri hammustamist keskmise suurusega saaklooma surnuks, märkisid teadlased.

Uus liik tuvastati fossiilide põhjal, mis avastati 2007. aastal Madridi lähedal Principe Pio 2 leiukohast. Eriti rõõmustasid teadlasi kassi hästi säilinud lõualuud. „Proov on nii suurepärases säilivusseisundis, peaaegu kõik hambumus- ja alalõualuu struktuurid on olemas. Eksemplar esindab üht kõige täiuslikumat seni leitud varajast kassifossiili,“ märkisid teadlased.

Kunstniku nägemus väljasurnud kaslasest.

Teadlased tunnistasid, et keskmise suurusega kassid elasid keskmiotseeni ajastul umbes 15,5 miljonit aastat tagasi. Alalõualuude osi analüüsides jõudsid teadlased järeldusele, et Magerifelis peignei võis küttida oluliselt suuremat saaki kui tänapäevased kassid.

Teadlaste sõnul laiendab avastus arusaamist kasside mitmekesisusest ja arengust Euroopas.