New Yorgis asuv idufirma Synchron, mis on spetsialiseerunud närviliidestele, on teatanud implantaadi edukatest katsetustest. Ettevõte usub, et tehnoloogia on massiliseks kasutamiseks peaaegu valmis. See võib aidata halvatud või degeneratiivsete haigustega inimestel kirjutada teksti ja juhtida ekraanil kursorit mõttejõuga, edastab CNBC.

Synchron Switchi implantaat paigaldatakse ajukoore sisse mitteinvasiivse endovaskulaarse meetodiga (vereringe kaudu). Pärast seda ühendatakse kontaktid spetsiaalse liidesega, mis muudab mõtted digitaalseks signaaliks.

Tänaseks on paigaldatud juba seitse sellist implantaati, neist neli Austraalias ja kolm USAs (Switchi implantaadi ohutuse tõestamiseks peab ettevõte tegema USAs vähemalt kuus sellist operatsiooni).

Üheks esimeseks implantaadi kasutajaks sai 62-aastane Philip O'Keefe Austraaliast, kellest tänu sellele tehnoloogiale sai näiteks Twitteri konto omanik ja esimene, kes säutsub sõna otseses mõttes mõtte jõul.

2022. aasta detsembris korraldas Synchron rahastamisvooru, mille käigus koguti edasiseks tööks 75 miljonit dollarit investeeringuid. Investorite hulka kuuluvad ka Bill Gates ja Jeff Bezos.

Sarnast tehnoloogiat loob ka Elon Muski Neuralink, mis töötab palju väiksema ja võimsama implantaadi loomiseks, mis muu hulgas võimaldaks kontrollida hormoone, võidelda depressiooniga ja isegi muuta aju tööd tõhusamaks. Kuid veel 2019. aastal eeldas Musk, et 2020. aastal hakatakse korraldama inimkatseid, siis tegelikult sai ettevõte loa seadet vabatahtlike peal katsetada alles möödunud suvel.