Austinis asuv Neuralink on kiibiga teinud loomkatseid juba hea mitu aastat. Aasta tagasi näidati avalikkusele videot üksnes mõttejõuga arvutimängu Pong mänginud ahvist.

„Tahame enne seadme paigaldamist inimesse olla väga ettevaatlikud ja kindlad, et see töötab. Ent ma arvan, et oleme enamiku paberitest FDA-le esitanud ja tõenäoliselt peaksime umbes kuue kuu pärast saama Neuralinki inimesse panna,“ ütles Elon Musk Eesti aja järgi täna öösel.

Täismahus video Muski esinemisest:

Musk ütles ka, et laseb kunagi ka iseendale Neuralinki kiibi ajju implementeerida.

Musk käivitas Neuralinki 2016. aastal eesmärgiga välja töötada kiip, mis võimaldaks ajul juhtida keerulisi elektroonikaseadmeid ja taastada halvatud või ajukahjustusega inimestel motoorseid funktsioone, ravida Parkinsoni tõbe, dementsust ja Alzheimeri tõbe.

Neuralinki seadmed ise on väikesed ja neil on mitu painduvat „niiti“, mida saab ajju sisestada. „See on nagu koljust ühe tüki asendamine nutikellaga,“ ütles Musk.

Umbes 15 minutiga saab robotsüsteemi abil ajju implanteerida 64 neist „niitidest“, ütles Implant'i asepresident ja Neuralinki kaasasutaja DJ Seo esitluse ajal, kasutades mannekeeni, et näidata, kuidas protsess võib toimida.