Ravimiarendaja Invicro ja Londoni Imperial College'i teadlased leidsid kindlaid tõendeid serotoniini vabanemise halvenemise kohta depressiooniga inimeste ajus, toetades depressiooni nn. serotoniini hüpoteesi. Uuring avaldati ajakirjas Biological Psychiatry.

Alates 1960. aastatest on teadlased uskunud, et tugev depressiivne häire on tingitud serotoniini ülekandesüsteemi häiretest, kuid tõendid selle kohta on olnud kaudsed.

Sellest hoolimata on depressiooni raviks kasutatavate ravimite peamine eesmärk suurendada rakuvälise serotoniini, tuntud ka kui 5-hüdroksütrüptamiini (5-HT) taset. Uues uuringus kasutati uut tehnikat, et hinnata vastusena ravimitele neuronitest vabanenud serotoniini taset.

Teadlased kasutasid seda meetodit serotoniini vabanemise võrdlemiseks 17 depressiooniga patsiendil ja 20 tervel. Skaneerimise tulemused viisid järeldusele, et depressiooniga osalejatel oli serotoniini vabanemine peamistes ajupiirkondades häiritud. Uuringus ei leitud seost depressiooni raskuse ja serotoniini vabastamise võime puudulikkuse vahel.

Autorid märkisid, et madal serotoniini vabanemise võime oli depressiooni märk, mitte antidepressantravi tulemus, kuna 17 patsiendist 11 ei olnud kunagi antidepressante saanud.