Tahaks ju loo ruttu valmis saada ja veebi riputada, aga tüüpiline üritus kestab umbes kaks tundi ja uut infot tuleb peaaegu kogu selle aja vältel massiivselt peale.

Sestap on Fortes ilmunud juba ülevaated üritusest menuka otseblogi kujul ja tehnoloogia-ajakirjanike esmastest reaktsioonidest uute toodete kohta, aga ma tunnen ikka soovi veel üks artikkel sepitseda. Selline lihtne ja lühike kokkuvõte, neile, kes ei viitsi pikalt lugeda.

Täpsemalt isegi kaks. Esimene osa on uuest tarkvarast, teine osa aga seadmetest.

Pokémon kolib Apple'i nutikellale

Paljude soov täitub: juhtida hitt-mobiilimängu Pokémon Go randmelt ehk nutikella Apple Watch vahendusel.

Teha saab kõike peale selle tähtsaima – taskukoletise kinnipüüdmise –, milleks tuleb ikkagi suur nutiseade välja võtta.

Seda kõige tähtsamat ei lisatud väga lihtsal põhjusel. Nintendo paiskab 13. septembril müügile vidina, millest saab ainus võimalus taskukoletisi püüda ilma telefoni või tahvli abita.

See kannab nime Pokémon GO Plus ja maksab vähemalt USA-s 35 dollarit. Kui Apple Watch sama lubaks, oleks Go Plusi ostmisel ju vähem mõtet.

It's a-me, Mario!

See oli kahtlemata üks suurimaid üllatusi Nintendo ajaloos, ja küllap ka Apple'i suurürituste ajaloos: Nintendo lubab oma ühe kuulsaima kangelase võõrale platvormile seiklema. Seni valitses legendaarse videomängu- ja mänguseadmete tootja leeris isegi sellise mõtte suhtes nulltolerants.

Seega, Super Mario saabub detsembris Apple'i nutiseadmetele ja "teadmata ajal tulevikus" Androidi seadmetele! Teose nimi on Super Mario Run.

Fännid nurisevad siiski kõvasti selle üle, et esimene mobiili-Mario on nii tühine – endless runner tüüpi mäng, kus torumees aina lidub ning sina sunnid teda peamiselt hüppama, et surmasaamist vältida.

Eesmärk on enne taimeri nullijõudmist taseme lõppu jõuda, teel kullast münte koguda ja lõppu tähistav lipp vardast alla tõmmata nagu Mariotes ammu kombeks.

Žanrile omaselt on teos juhitav ühe-käe-režiimis, lisaks võistlusrežiim, kus püüad teiste häid tulemusi üle trumbata.

Erinevalt tavalisest pole kõik keskkonnad tasuta. Lihtsalt valikulised mikromaksed ei tundunud Nintendole ilmselt piisavalt hea põhjus Mario mobiilidele kolida.

SMR on alles Nintendo teine mobiilimäng pärast sotsvõrgustikku meenutavat kevadhitti Miitomo, mis kuuldavasti ruttu siiski palju kasutajaid kaotas, sest seal polnud miskit huvitavat peale hakata.

Sierra on peagi kohal

Mac-arvutite opsüsteemi Mac OS uus suur väljalase Sierra on allalaaditav alates 20. septembrist.

Suurimate uuenduste seas on:

* digiabiline Siri, mis ammu nähtud Apple'i nutiseadmetel ja mille eesmärk on su elu mugavamaks muuta. Vastab veebiotsingute põhjal küsimustele, teostab eri toiminguid jne.

* võimaluse ühel Apple'i seadmel mingit sisu kopeerida ja see teisele seadmele saata (pilveteenuse vahendusel muidugi).

* pilt pildis, ehk jätad iTunesi või Safari video ekraani nurgas väiksel ekraanil jooksma, kui midagi muud teed

* Photos võimaldab fotodest-videotest kollektsioone luua, näiteks kindla paiga või isikute põhjal

* lukusta Mac lahti oma Apple Watchi abil

* Apple Pay maksed veebis

iOS 10 on ka peagi kohal

Apple'i nutiseadme-opsüsteemi uus suur väljalase muutub allalaaditavaks alates 13. septembrist. Sobivad aparaadid:

* iPhone 5 või uuem,
* 6. põlvkonna iPod Touch,
* 4. põlvkonna iPad,
* iPad Air,
* 2. põlvkonna iPad mini või uuem,
* iPad Pro

Suurimaid uuendusi:

* iOS 10 lubab esimese iOS-ina osasid Apple'i poolt paigaldatud äppe eemaldada (tehniliselt võttes lihtsalt peita)

* Apple lubab ka teistel arendajatel hakata Sirit oma äppidele lisama, et näiteks anda talle häälkäsklus Uberi tellimiseks.

watchOS 3 on samuti peagi kohal

13. septembril muutub lisaks iOS 10-le allalaaditavaks Apple'i nutikella opsüsteemi suur uuendus watchOS 3.

Kasutajakeskkond sai värskenduse ja uue välimuse, aga põhiline on palju kiirem töö. Watch hoiab sel eesmärgil kasutaja lemmikäpid mälus ja neile pääseb edaspidi ligi küljenupuga.

Mis veel? Home-äpp võimaldab hakata ka HomeKitiga ühilduvaid targa kodu seadmeid kontrollima. iMessage saab kleebised ja täisekraanil efektid. Watchiga saab hädakõnet teha. Apple Pay mobiilimakse saavad kasutusele võtta ka teised äpitootjad peale Apple'i.