Niisiis, väike kokkuvõte massiivsest infolaviinist, millega Õunamaja meid sel korral kostitas...

Tahvlid odavamaks

iPad pole enam Apple'i jaoks väga tähtis. Enamik, kes tahaksid (kuluka) tahvelarvuti osta, on seda juba ilmselt teinud ega kiirusta lisaks raha kulutama.

iPadi-uudised piirduvad peamiselt sellega, et 16 GB andmeruumiga variante enam juurde ei toodeta (kraba, kuni leiad). Uus miinimum on 32 GB ja hind on sama kui enne 16 GB puhul. iPad Pro on nüüd ka 256 GB andmeruumiga.

Üldse iga andmeruumiga variant on nüüd odavam, s.t, gigabait maksab vähem kui enne. Meeldiv.

32 GB andmeruumi standardiks

Apple loobub 16 GB andmeruumi pakkumisest ka iPhone'ides. 7 ja 7 Plus pakuvad 32, 128 või 256 GB.

Nutikellad

Peatükk 1: Apple Watch Series 2

Apple'i nutikella teine põlvkond on välimuselt suht samaks jäänud. Sisulised uuendused on aga märkimisväärsed: kõik toimib kuni 50% kiiremini, lisanduvad GPS ja veele vastupidavus (kuni 50 meetrit!).Ka Watch 2 trenniäpp on välimuselt suht samaks jäänud, uus võimalus on panna see su ujumist jälgima. Kui ujumistrenn äpis katkestada, sülgab kella lisatud kõlar vee välja.

Series 2 hinnad USA-s algavad 369 dollarist (38 mm mudel) ja 399 dollarist (42 mm mudel). Kõige kallimad variandid on 1099 dollarit.

Peatükk 2: Apple-Nike

Põnev on ka nutikella erimudel Apple Watch Nike+. Nagu ka nimi viitab, on see loodud kahasse Nikega, mis tähendab nelja sportlikku välimust (must, hall, valge, roheline) ja Nike enda loodud jooksuäppi. See on juba varemgi kiita saanud ja kena fännkonna leidnud.

Apple-Nike kellade hinnad algavad 369 ja 399 dollarist, nagu Series 2 puhul. Neid saab eeltellida, aga kauba saad kätte kõige varem oktoobris.

Peatükk 3: luksuslikud kellad

Kes peab tava-Watchide hindu ebameeldivalt madalaks, võib valida kolme luksvariandi seast.

Esimese põlvkonna kuld-Watch maksab vähemalt 10 000 dollarit. Teise põlvkonna lukskellad on tunduvalt odavamad (no pagan!), aga vähemalt uuendatud sisuga. Ajaga peab kaasas käima.

Kui 10 000+ dollarit siiski alp tundub, tuleb leppida Series 2 Ceramic Editioniga (alates 1250 dollarist) või Hermès Editioniga (alates 1150 dollarit).

Ceramicu trumbid on vastupidavus ja kriimukindlus. Kasutatud materjal olla neli korda tugevam terasest. Hermès näeb lihtsalt stiilne välja, sest disaini-kaasautor on moefirma Hermès.

Veebis sahistatakse, et 2. põlvkonna Watchile kõlbavad ka 1. põlvkonna randmerihmad, nii et uut ei pea tingimata ostma, kui mõni vana südamele endiselt armas on.

iPhone 7 ja AirPods. (Foto: REUTERS)

Telefonid: iPhone 7 ja 7 Plus

7 ja 7 Plus teevad mitmeid asju iPhone'i kohta esmakordselt:

* neljatuumaline kiip (seni olid kahetuumalised)

* veele vastupidavus (IP67: kuni pool tundi kuni meetri sügavuses)

* lähiväljaside

* 7 Plusil kaks taga- ehk põhikaamerat

* andmeruumi kuni 256 GB (senine rekord oli 128)

* 3,5 mm tavalist kõrvaklapipesa enam pole (tuleb juhtmeta klapid või adapter osta, mis Lightning-porti topitakse)

Kuna põhjalikum kirjeldamine veniks pikale ning huviline on praeguseks üldinfoga nende kohta kindlasti juba tuttav, siis räägime ainult paarist põnevamast tõigast.

Peatükk 1: pigimust kardab kratsimist

iPhone 7 ja 7 Plus on saadaval valge, kuldse ja roosa kõrval ka musta ja pigimusta (jet black) korpusega.

Viimane on eriti glamuurne ja läikiv, aga kogub tavapärasest kergemini näpujälgi, tolmu ja paraku kriimustusi. Apple hoiatab selle kohta oma kodukal, kuigi väikeses kirjas päris tootelehe allosas.

Lohutuseks nii palju, et see on siiski sama tugev kui teised tooted ja kes kriime kardab, võib ju osta kaitsekesta. Mõistlik inimene ostaks nii kallile telefonile nagunii kaitsekesta.

Peatükk 2: kaks kaamerat on lahedam kui üks

7 Plus on esimene iPhone, mis pakub kaht tagakaamerat. Need keskenduvad kaadri eri osadele, et saaks näiteks optiliselt suumida, pildifookust nihutada ja taustu ähmaseks muuta.

Üks kaamera on tavaobjektiiviga (28 mm nagu iPhone 6), teine telephoto-tüüpi (tavalisest pikema fookuskaugusega, mis annab kitsama vaatevälja ja suurendatud pildi).

2x optiline suum ei kõla just vägevalt, aga enamus nutitelefone pakub siiski vaid vähemkvaliteetset digisuumi. Viimane on uutel iPhone'idel muide kuni kümnekordne.

Kaamerate kvaliteeti tõstavad ka parendused nagu varasemast 30% võrra tõhusam ja 60% võrra kiirem protsessor, optiline pildistabiliseerija, f/1.8 lääts, nelik-LED-id, mis heidavad senisest poole rohkem valgust, eraldi sensor kunstvalguse võbelemise vähendamiseks, laiem värviskaala jm. Instagram uuendab juba oma iOS-i äppi, et rikkalikum värvivalik kenasti näha oleks.

Peatükk 3: veekindel, aga ärge seda testige

Apple reklaamib 7 ja 7 Plusi IP67-vääriliselt veele vastupidavana, aga garantiiremont ei kata veidral kombel vee tekitatud kahju. Mida me küll sellest arvama peame?

Peatükk 4: kõrvaklapipesa enam pole

Telefonitootjad usuvad, et 3,5 mm tavalist kõrvaklapipesa pole vaja ning sellele mõeldud ruum kulub muudele komponentidele marjaks ära. Apple on siiski esimesi, kes julges sellest tõesti loobuda.

Ega paljud sellega rahul pole, sest nad ei saa enam olemasolevaid klappe kasutada. Tehnoloogiahuvilised on ilkunud, kuidas Apple'i turundusboss Phil Schiller teatas esitlusel, et 3,5 mm pesast loobumine oli "julguse märk".

Ja viimasena: juhtmeta klapid

Kes tahab juhtmega kõrvaklappe edasi kasutada, peab ostma 10-dollarilise Lightning-konnektori vahendajaks – või oktoobris ilmuvad juhtmeta nööbid AirPods (USA-s 160 dollarit).

Telefoniga on kaasas ka Lightning-adapter, millega saab ühendada dongli, millega omakorda juhtmega klapid. Belkin tutvustas vastavat toodet ning küsib 40 USA dollarit.

AirPods võib suhelda teistegi tootjate nutiseadmetega, aga siis muutuvad need tavapärasteks igavateks Bluetooth-klappideks. Mitmed lahedad trikid enam ei toimi, näiteks Siri ja võimalus klappe paaritada lihtsalt neid iPhone'i, iPadi või Watchi lähedale asetades.

3,5 mm pesa kadumine häirib paljusid, aga ühes on Apple'i käitumine aga kiiduväärne. AirPodse saab nimelt osta ka ühekaupa. Kui kaotad ühe ära, siis ei pea kohe uut paari ostma. Paraku ei tea veel, kui palju asendus-Pod maksab.

Vähemalt on AirPods odavam kui Samsung Gear IconX ehk konkureeriv toode, mis maksab USA-s 199 dollarit, Eestis ~230 eurot. Ka peab AirPodsi aku kauem vastu: 5 vs 3 tundi (mõlemad numbrid siin tootjate hinnang).

Aga erinevalt IconX-ist ei paku AirPods trenniabi, kuigi iOS 10 ja Watch Series 2 on kahtlemata sportliku kallakuga. Veider.

Veider on seegi, et AirPodsi ei saa eraldi adapteriga laadida, vaid need peab karpi tagasi toppima, mis ei lase ju samal ajal nende abil muusikat nautida.

Läheduspõhise paaritamise kõrval on siiski ka teisi toredaid trikke nagu Siri käivitamine Podi kaks korda toksates. Ja kui Podi kõrvast eemaldad, pausib see muusikaesitus.