Tänavu ilmub siis eelduste kohaselt Androidi väljalase 9.0 ehk P, mis saab traditsiooni kohaselt mingi P-tähega algava maiuspala nime (praegu uusim on 8.x "Oreo", sellele eelnes 7.x "Nougat" jne).

P toob kindlasti palju pisikesi uuendusi, aga veebis levib kõlakas, et sel on lisaks midagi tähtsat pakkuda, mida Forte kohe praegu uudisevääriliseks peab.

Kui tähtis uuendus lühidalt kokku võtta, siis P muudab rakendustel senisest oluliselt raskemaks nutiseadme kasutajat salaja jälgida. Idle- ehk avatud, aga mitte aktiivselt kasutusel äpid ei saa enam luba nutiseadme mikrofoni ega kaamerat kasutada, isegi kui vastavad õigused on üldiselt küll välja jagatud.

See on tähtis, kuna seni on korduvalt juhtunud, et leitakse ridamisi äppe, mis just nimelt kasutajat salaja jälgivad, et selle teel infot koguda, mida siis digireklaami pakkujatele või turundajatele müüa. Või halvemal juhul avada nutiseadmes ligipääsu pahatahtlikele häkkeritele.

Sellised digiajastu "lindiskandaalid" on nutindusvallas paraku üsnagi regulaarsed ja tavalised. Forte kajastas üht sellist alles mõne nädala eest.

Android P kirjeldatud uuenduse olemasolu Google hetkel ametlikult pole maininud ega kinnitanud. Küll aga hakkas kõlakas levima, kui huvilised saadavalolevaid Androidi koodiuuendusi uurisid ja leiust avalikkusele teatasid.

Kuidas asi teoreetiliselt toimib? Kui idle äpp üritab kaamerat kasutada, siis Android P suleb selle ja annab veateate. Mikrofoni puhul laseb see äpil küll salvestada, aga teatab tühjadest andmetest, kui äpp aktiivseks muuta.

Nuti- ega üldse internetiühendusega seadmed ei muutu vist kunagi päris ideaalselt turvaliseks, ja alati võib leida ka uusi võimalusi turvalisust lõhkuda, aga P algatus oleks hea asi küll.

Ainuke probleem oleks, et kui Androidi suured uuendused jätkavad sama aeglase tempoga levimist nagu seni, siis saab P pakutav laiale ringile kasulikuks muutuda praegusest alles nii umbes kolme aasta pärast. Hetkel pole ju P isegi ametlikult välja kuulutatud, kuigi ilmselt see ikka nii augusti paiku valmib.