Nimelt leidsid teadlased, et siseelundkonnad, eriti seedeelundkond, on kosmoses reisides tõsiselt ohus. Teadmine avastati eksperimendi käigus, kus kasutati hiiri, keda pommitati sarnase hulga kosmilise kiirgusega, mis mõjutaks inimesi, kui nad võtaksid osa pikaajalistest kosmoselendudest. Radiatsioon mõjutas eriti tugevalt seedeelundeid ning tekitas probleeme seedimisega, samuti kõrgenes oluliselt kasvajate tekkimise risk.

Teadlased peavad probleemide tekkepõhjuseks kosmoses leiduvaid raua ja räni raskeid ioone. "Hetkel olemasoleva tehnoloogiaga on astronaute keeruline sellise kiirguse eest kaitsta," ütles The Independentile uuringu üks läbiviijatest, Kamal Datta. Datta sõnul ei ole selline kiirgus probleemiks lühiajaliste missioonide puhul (näiteks Kuule), kuid hakkab olulist mõju avaldama juhul, kui inimesed plaanivad kaugematele planeetidele reisida. Näitena tõi ta Marsi, kuhu reisimine oleks praeguse tehnoloogia juures ohtlik.

Täpsem probleem peitub selles, et seedetrakti rakud peavad pidevalt uuenema ning endid välja vahetama. "Igasugune tõrge selle mehhanismi toimimisel viib füsioloogiliste muredeni, näiteks ei imendu enam nii hästi toitained," selgitas NASA eriuuringute keskuse juht Albert Fornace Junior The Independentile. "See omakorda loob aluse patoloogiliste protsesside tekkeks ning võib viia vähini," ütles ta.

Hiirte peal testitud kiirguse hulk oli küll väike, kuid kestis pikka aega, et jäljendada pikaajalist kosmoselendu. Tekkinud tüsistused ei kadunud pärast eksperimendi lõppu ning teadlased arvavad, et sarnane hävitav mõju võiks inimeste puhul tekkida ka teiste elundkondade puhul. "On oluline sellistest mõjudest enne pikaajalisi kosmosereise teada saada, et saaksime astronaute parimal võimalikul viisil kaitsta," ütles Datta.