Kuna veidi hiljem on oodata aga maailma tähtsaimat mobiilimessi Mobile World Congress (tänavu 2-5. märtsil), hoiavad nutiseadmete tootjad oma parimad palad pigem vaka all.

Sony näitas väidetavalt salaja valitud inimestele oma uut tipptelefoni Xperia Z4, ja Samsung Galaxy 6, aga see info põhineb kuulukatel.

Seetõttu ei üllata, et tõeliselt põnevaid telefoni- ja tahvliuudiseid ei toonud ka äsjamöödunud CES 2015. Aga üht-teist ikka. Siit ülevaade, üsna suvalises järjekorras.

Microsofti Nokia ja Nokia Nokia

Üks uudis on Forte lugejale juba tuttav. Microsoft jätkab Nokia nime kandvate seadmete tootmist üliodava Nokia 215-ga, mis ühendab nuti- ja lollitelefonide parimaid omadusi ja on suunatud arengumaadesse.

Huvitav teada: Nokia müüs oma mobiiliäri Microsoftile maha, aga soomlased jätkavad samas vallas siiski ka ise.

Nende debüüt, Androidi-tahvel N1 jõudis müügile just CES 2015 ajal ehk 7. jaanuaril, esialgu Hiinas. Nagu kuulda, müüdi esimene partii ka ruttu maha. Rekordkiirusega lausa. Intrigeeriv.

ASUS pakub optilist suumi

Samsungi Galaxy K Zoom ei muutnud optilise suumiga nutitelefone just populaarseks, aga nüüd valmistas sellise ka ASUS.

ZenFone Zoomi trump on õhuke piht, kõige jämedamas osas see 11,95 mm (K Zoomil vastavalt 20,2 mm). Samas on 10x optilise suumi asemel 3x. Ka on ASUSi katsetus küllalt raske, 185 grammi.

ZenFone Zoom ilmub USAs aasta teises veerandis, hinnaga 399 dollarit. See pakub Android 5.0 ja 5,5tollist täis-HD ekraani.

Kaamera on korralik: 13 MP, f/2.0, optiline pildistabilisaator, LG G3 stiilis laser-autofookus, kahevärviline LED-välk, täiskäsitsirežiim.

BLU Products pakub head mobiiliakut

USA väike telefonitootja Blu Products pakub oma kaupa esialgu ainult Ameerika mandril, aga on juba üsna tuntud mõistliku jõudluse ja samas hea hinnaga seadmete poolest.

CES-il näitasid nad mitmeid huvitavaid seadmeid, aga esile tahan tõsta ühe: telefon Studio Energy, millel on võimas 5000 mAh aku.

See peaks tavakasutusega neli ööpäeva vastu pidama (suured tootjad hooplevad hetkel pigem kahe ööpäevaga) ning pakub 52 tundi kõne- ja 45 päeva ooteaega.

Lisaks suudab Studio Energy teisi seadmeid laadida, tänu lahendusele Reverse Energy. See tähendab muidugi, et aku saab rutem tühjaks.

Tehnilised näitajad: 5-tolline HD-ekraan, 8 MP taga- ja 2 MP esikaamera, 1 GB muutmälu, 8 GB andmeruumi, loeb kuni 64 GB microSD kaarte, mahutab kaks SIM-kaarti. Aga 179 dollari eest (hind USAs) on ikka väga tore! Ilmub jaanuari lõpus.

Lenovo on originaalne

Lenovo pole nutiseadmete vallas just suureks tegijaks tõusnud, aga neil on vähemalt ideid, kuidas originaalsusega silma paista.

Firma väljastab oma 8-tollise ekraaniga Windowsi-tahvlist Yoga 2 natuke kallima erivariandi, mis toetab AnyPen-lahendust. See tähendab, et selle puuteekraani saab kasutada paljude terava otsaga esemetega, mitte ainult spetspliiatsiga. Näiteks kääride või kruvikeeraja otsaga.

CES-il nähtu põhjal juba töötav tore lahendus on ka kevadel ilmuv äpp Windows 8 jaoks. WriteIt võimaldab puuteekraaniga seadmel igasse nähtud teksti- ja otsikasti eripliiatsiga kirjutada.

Tarkvara muundab su varesejalgu jooksvalt tavatekstiks ja pakub lisaks sõnasoovitusi, kui tahad juhtumisi mõnel toksata ja rutem valmis saada.

LG imetelefoni troonipärija

LG kogus 2013. a lõpus palju tähelepanu hiidtelefoniga G Flex, mida saab painutada ja mille tagakülg ise väiksematest kriimustustest paraneb.

Selle järglane on aga igas mõttes parem. Natuke käepärasema suurusega ekraan (6 tolli asemel 5,5), teravam pilt, kestvam aku. Ja kriim kaob mõne minuti asemel pigem kümne sekundiga. Vinge! Kahtlustavaks muudab ainult tagakaamera, mis paistab näitajatelt täpselt sama kui eelkäijal.

G Flex 2 on ka silmapaistva jõudlusega: see on üks esimesi 8tuumalisi nutiseadmeid (Snapdragon 810, taktsagedus 2 GHz), mida toetavad 2 GB DDR4 muutmälu ja kiirlaadija.

LG tutvustas lisaks kaardus telefoniekraani, mida hakkab vast kasutama nende tänavune tipptelefon (ütleme, et G4).

nVidia paneb teraflopi mobiilseadmetesse

Graafikaprotsessoreid ja süsteemikiipe tootev nVidia topib 8-tuumalise Tegra X1 abil juba tervelt teraflopise jõudluse nutiseadmetesse. See on võrreldav juba mängukonsoolide ja graafikakaartide omaga!

Veel põnevam, et Tegra X1 võimekusele toetub ka autoarvuti nVidia Drive.

Protsessori levik reaalsetes toodetes jääb aga ilmselt ka parimal juhul 2015. a lõppu, kui mitte järgmisse aastasse.

Uudse kaameraga tahvel

Forte kirjutas 2011. a lõpus uudsest fotoaparaadist Lytro, mis võimaldab fookust muuta isegi pärast pildi tegemist.

Sarnast võimalust pakub nüüd Delli tahvelarvuti Venue 8 7000, aga tehnoloogia nimi on RealSense ja selle autor Intel. Nn sügavustundlik lahendus kasutab 8 MP põhi- ja kaht stereoskoopilist 720p lisakaamerat ning võimaldab muuta pildi eri osade fookust ja värve. Näiteks tausta saab mustvalgeks muua.

Seadme tehnilised näitajad on uhked: äärest-ääreni-tüüpi ekraan (8,4 tolli, 2560 x 1600 pikslit), 2,3 GHz neljatuumaline Intel Atomi kiip, 2 GB muutmälu, 16 GB salvestusruumi, kuni 512 GB microSD kaardi pesa, LTE mobiilside, Android 4.4 KitKat, tulevikus saab ka 5.0 Lollipopi alla laadida.

Ja see on ka nüüd kõige õhema pihaga tahvelarvuti turul (6 mm). USAs müügil 399 dollari eest.

Ja lõpuks midagi lastele

Miks lapsed peaksid väikese ekraani ees oma silmi ja rühti rikkuma, kui nad võiksid... teha seda suure ekraani ees?

USA ettevõte Fuhu üllatab lastele mõeldud Androidi-tahvlitega, millede ekraanide suurused on võrreldavad telerite omadega: 42, 55 ja 65 tolli! Hinnad jäävad 699 ja 3999 dollari vahele.

Põhimõtteliselt on need nutitelerid, mis jooksutavad Androidi, pakuvad ligipääsu e-poele Google Play Store ja loodetavasti sisaldavad harivaid rakendusi lapsele kui ka vanemliku kontrolli valikuid hooldajale.