Liivakasti suurimad poisid Apple, Google ja Microsoft on aga nõuks võtnud ise massiivseid üritusi korraldada, et tähelepanu jagama ei peaks.

Strateegia on kõigil üsna sarnane: aasta keskpaiku tarkvaraarendajatele suunatud konverents, kust siiski palju tähtsat infot ka avalikkuse ette tilgub. Microsoftil BUILD, Google'il I/O, Apple'il WWDC.

Septembris ja oktoobris aga lihtsalt üks suur pressiüritus, kus eelnevalt väljajagatud infot täpsustada ja lisaks uut jagada. (Kõik toimuvad USAs ja huvilised mujalt saavad asja jälgida otseülekannete abil.)

Google'i ja Apple'i üritused olid juba ära, nüüd on Microsofti kord. Ja peab tunnistama, et asi oli ootamist väärt. Põnevat infot lademes!

Win10 hetkeseis ja lähitulevik

Opsüsteem Windows 10 lippab juba 110 miljonis seadmes, neist 9,46 miljonit (8,6%) on ärikasutajate aparaadid.

MS kuulutab ka, et sai Windows 10 seadmete tootmiseks nõusse tegijad nagu HP, Dell, Lenovo, ASUS, Acer, Toshiba, Fujitsu, Panasonic ja LG.

MSi uus nutivõru on uhkem kui esimene

Microsofti esimene nutivõru Band on arvustajate meelest ebaseksikas ning mõjub kui poolelioleva tootearenduse vili, mitte hittvidin.

Tundub, et tootja kuulas jätkumudelit luues hoolega kõiki kritiseerijaid: tulemus on palju vingem. Sellel on kaardus ekraan, rohkem kasutusvõimalusi (sh õhurõhumõõtja) ja lahedam riistvara.

Band 2 ilmub USAs müügile oktoobri lõpus, hinnaga 249 dollarit.

Uus odav-Lumiate lipulaev

Windowsi-telefonid eesotsas Lumiaga rõhuvad üldiselt odavusele (kalleid ja vägevaid mudeleid väga polegi) ja sellele, et suure lisaväärtusena on kaasas poppi Microsofti tarkvara nagu Office.

Odav-Lumiate järgmine lipulaev on 550, mis ilmub detsembris, esialgu Euroopas, baashinnaga 125 eurot.

550 on mõeldud välja vahetama mudeleid 640 ja 640 XL, ja müügiargument on peamiselt, et seade loodi kohe Windows 10 opssüsteemi silmas pidades.

Põhilised näitajad: 5-tolline HD-ekraan, Qualcommi kiip Snapdragon 210 (kahetuumaline 1,2 GHz protsessor), 5 MP taga- ja 2 MP esikaamera, 8 GB salvestusruumi ja SD-mälukardipesa, 1905 mAh aku.

Kuidas nutiseade siis ikkagi arvutiks muutub?

Windows 10 uhkemaid trikke kannab nime Continuum ja tähendab võimalust nutiseadet arvuti moodi kasutada, kui ühendada see suure ekraani, hiire, klaviatuuri ja muu säärasega. Win10 keskmes olevad nn universaaläpid oskavad ekraanisuuruse muutumisega kenasti kohaneda, teoreetiliselt.

Ainuke häda, et selleks peab uue nutiseadme hankima (olemasolevad Win10 jooksutavad aparaadid ei kõlba) ning seni pole näidatud ka konkreetset lahendust, mille abil Continuum toimima panna.

Üritusel saime siis näha dokkjaama Display Dock, mis võimaldab ühendada Win10 nutiseadme, tavalise täiskõrglahutusega monitori (DisplayPorti või HDMI abil) ja kuni kolm USB-põhist välisseadet.

Huvitaval kombel ei tahtnud MS veel hinda mainida, aga veebis kuuldub, et see on palju odavam kui uued Win10 tipptelefonid. Ehk siis mis iganes alla 550 dollari... ei kõla just väga julgustavalt.

Virtuaalreaalsus ei ole kahjuks odav

Halva uudisena saabub see, mida nagunii kartsime: Microsofti VR-seade HoloLens saab kopsaka hinnasildi.

MS hakkab seda müüma algava aasta esimeses veerandis, esialgu ainult tarkvaraarendajatele ja hinnaga 3000 dollarit tükist.

Raske on uskuda, et virtuaalreaalsus niipea massidesse jõuab, kui seda esitavad seadmed nii palju maksta võivad... Muidugi on ka odavlahendusi nagu Cardboard, aga need pole ikka päris real deal.

Win10 kaks uut tipptelefoni

Mobiili-Windows on hiljuti silma paistnud muuhulgas sellega, et enamik pakutavaid seadmeid on odavad ning keegi ei taha või pea tasuvaks toota kulukamat-võimsamat "lipulaeva".

Asi võib olla selles, et Windows jooksis juba Phone'i-aegadel telefonis sujuvalt, ilma võimas riistvara pidanuks "õlga alla panema".

Microsoft pidigi igatahes ise n-ö käised üles käärima ja tõi avalikkuse ette kaks Lumia tipptelefoni, 950 ja veidi kallim 950 XL. Need ilmuvad novembris.

Need on võimekaimad Windowsi-telefonid, mis eales toodetud, ja paistavad silma omas vallas ebatavalise lahendusega: vedelikjahutus. Sarnane, mida sai näha tahvlis Surface 3 Pro,

Kuidas see kiibi Snapdragon 810 jahutamisega hakkama saab, võib muutuda põhiteguriks nende tulevase müügiedu puhul. Androidide puhul kipub 810 nii kuumaks muutuma, et ei suuda eelkäijast (808) reaalselt kaua kiirem püsida.

950 ilmub USAs hinnaga 549 dollarit, 950 XL aga 649 dollarit.

950 XL näitajaid:

* 5,7-tolline ekraan (2560 x 1440 pikslit, 518 pikslit tollile, AMOLED, Gorilla Glass 4)
* Qualcommi kiip Snapdragon 810, 64-bitine, 8 tuuma
* põhikaamera 20 MP (PureView, Carl Zeissi optika, optiline pildistabiliseerija, kolmik-LED-välk), salvestab 4K videot 30 k/s; esikaamera 5 MP
* 3 GB muutmälu
* 32 GB salvestusruumi, loeb kuni 200 GB microSD mälukaarti
* 151,9 x 78,4 x 8,1 mm, kaalub 165 g
* WiFi 802.11ac, lähiväljaside, Bluetooth 4.1
* eemaldatav 3340 mAh aku, juhtmeta laadimine, USB Type-C kiirlaadimine

950 näitajaid:

* 5,2-tolline ekraan (2560 x 1440, 564 pikslit tollile, AMOLED, Gorilla Glass 3)
* Qualcommi kiip Snapdragon 808, 1,8 GHz, kuus tuuma
* põhikaamera 20 MP (Zeiss, f/1.9, optiline pildistabiliseerija, kolmik-LED-välk), salvestab 4K videot; esikaamera 5 MP (lainurk, 1080p)
* 3 GB muutmälu
* 32 GB salvestusruumi, loeb kuni 2 TB microSD mälukaarti
* 145 x 73,2 x 8,25 mm, kaalub 150 g
* WiFi 802.11ac, lähiväljaside, Bluetooth 4.1, USB Type-C
* eemaldatav 3000 mAh aku

Ürituse kõrghetk: Surface Book

Microsoft on oma Surface-seeria tahvelarvuteid haipinud argumendi toel, et milleks osta sülearvuti, kui võib osta kaks-ühes-seadme, mis täidab nii süleri kui ka tahvli kohuseid.

Sellest hoolimata tutvustasid nad üritusel tahvli Surface 4 kõrval oma esimest sülearvutit Surface Book. Jah, see on MSi esimene süler üldse!

Surface-tahvleid Eestis otse ei müüda ja nende vastu ostuhuvitundjaid on vähe, nii et libiseme mudelist 4 sujuvalt üle (kuigi see on igati lahe) ja vaatleme lähemalt üllatustoodet Book.

Book on mõeldud tipptooteks, nii et see on kena, kopsaka hinnaga ja väle (oma suurusklassis kiireimaid sülearvuteid, kui mitte kiireim). USAs on hinnad vastavalt näitajatele 1499-2699 dollarit; ilmub oktoobri lõpus.

13,5-tollise ekraaniga seadmes elavad nVidia GeForce'i graafikalahendus, kuni 12 tundi kestev aku, 13-tollise ekraaniga MacBook Proga võrreldes väidetavalt kahekordne jõudlus...

Muidugi pole kindel, et Microsoft suvatseb Booki ka Eestis müügile tuua. Aga see esimene süler on neil tõesti kaua oodatud kaunikene. Ja muidugi kallikene.

Põhinäitajad:

* 13,5-tolline puuteekraan (PixelSense, 3000 x 2000 pikslit, 267 pikslit tollile, kuvasuhe 3:2)

* kaalub 728 g, klaviatuuri lisades 1,51 kg, seadme paksus 22,8 mm

* Inteli protsessor Core i5 või i7 (6. põlvkond), graafikalahendus Intel HD või nVidia GeForce

* 8 või 16 GB muutmälu, 128 GB kuni 1 TB SSD-salvestusruumi

* 8 MP taga- ja 5 MP esikaamera

* WiFi 802.11ac, Bluetooth 4.0, kaks USB 3.0 pesa, SD-mälukaardilugeja, Mini DisplayPort

* toetab puutepliiatsit Surface Pen, aku tööaeg täislaadimise järel kuni 12 tundi