Microsoft on näidanud nii oma järgmist opsüsteemi kui tänavust Office'it kui ka brauserit Edge.

Teame, mitmes variandis Windows 10 ilmub ja millistele platvormidele või seadmetele PC kõrval jõuab. Oleme üldjoontes kursis, kuidas töötavad universaaläpid, Continuum ja Cortana.

Aga üks suur küsimus on siiski õhus: mis täpselt on HoloLens? Mis on selle loodav "täiendatud reaalsus", kuidas see erineb virtuaalsest reaalsusest ning mida sellega üldse peale hakata?

Mis?

HoloLens on (parema väljendi puudumisel) nutiseade, mis meenutab veidi
viimase aasta-poolteise jooksul haibitud virtuaalreaalsus-seadmeid, aga on siiski täiesti omaette asi.

See pakub "täiendatud reaalsust" (augmented reality): lisab tavakeskkonda meie ümber digiobjekte, millega kontakti saamiseks peab kandma spetsprille.

Milleks?

See võimaldab mugavalt tegeleda ülesannetega, millele on kasulikum või mugavam (või lihtsalt ulmelisem) läheneda siis, kui need on ruumilisel kujul.

Suurt kasu võivad uudsest lahendusest saada teiste hulgas arhitektid ja arstid, kes saavad närvisüsteemi ja skeletti uurida ning keha korraga mitmeks mudeliks jagada, mis kõik samas keskkonnas asuvad.

Microsoft näeb sellele tulevikku ka uudse mänguseadmena. HoloLens on ka peamisi põhjuseid, miks MS ostis ära Minecrafti ja seda arendava firma, pealekauba suure summa eest.

Minecrafti HoloLensi-variandist nad ei räägi, küll aga on selle põhjal loodud uus keskkond töönimega HoloBuilder.
Foto: AP

Kuidas toimib?

HoloLensi ei pea ühendama nutiseadme ega arvuti ega kaameraga, juhtmeid ühendada pole üldse vaja.

Selle tehnilised komponendid ja näitajad on veel saladuskatte all, võib arvata, et kesk- ja graafikaprotsessor põhinevad Inteli Cherry Traili tehnoloogial.

Asjaosalised väidavad: arvutusjõudlust on „palju rohkem“ kui „keskmisel sülearvutil“.

Seadme potentsiaal sõltub eelkõige uudsest hologrammiprotsessorist (HPU, Holographic Processing Unit). See kogub sensorite abil infot ja mõtestab kasutaja toiminguid reaalajas. Mida too vaatab, milliseid žeste kasutab, milline on ümbritsev keskkond jms.

Pilv ilmselt aitab

On usutav, et suur osa andmetöötlusest toimub pilvetehnoloogiate vahendusel nagu Azure, millega saab interneti teel (juhtmevabalt) ühendust pidada.

Seega ei pea HoloLens jõudluselt tõesti ülivõimekas olema, sest enamiku peale tulemuste renderdamise saab pilve suunata.

Sama trikki lubati kunagi kasutada ka mänguseadmes Xbox One, aga seni pole ükski ilmunud mäng seda toetanud.

Win10 äpid HoloLensil

HoloLens on opsüsteemi Windows 10 jooksutav platvorm, nii et kõik Win10 äpid peaksid kenasti töötama ka HoloLensiga. Microsoft näitas tänavusel BUILD-konverentsil ka seda, kuidas asi võiks toimida.

Päris lahe: äppi saab seinale kinnitada või ka tühja kohta hõljuma panna ning vastavalt vajadusele selle suurust muuta.

See tähendab, et eri paikades viibivad kasutajad saavad 3D-objektidega koos töötada ega pea isegi füüsiliselt ühte ruumi kogunema.