Kui lühidalt kokku võtta, siis uued Prod on toredad ja uuenduslikud, aga mitte tingimata kohustuslik ost.

Need sobivad eelkõige suurtele fännidele ja suurima võimsuse otsijatele, sest maksavad palju nagu ikka. Teiseks loobus Apple värskendustuhinas USB-pesadest, kuigi näiteks uusimatest iPhone'idest eemaldatud 3,5 mm kõrvaklapipesa on ikka alles.

Foto: tootja

TV

Alustan siiski kaugemalt. Apple'il on välja pakkuda üks uus huvitav äpp nimega TV. See on keskkond, mis näitab kõigi videoteenuste sisu, mida kasutad ja kuhu oled sisse loginud.

Läänes ja ka Eestis on interneti teel filmide-sarjade vaatamiseks juba nii palju teenuseid, et sellised otsimootorid kuluvad marjaks, kus kõike korraga sirvida.

TV ilmub detsembris meediapleierile Apple TV, kuid ka iPhone’ile-iPadile. Hetkel on sellele natuke raske edu ennustada, kuna paar "suuri poissi" pole kambas, nagu Amazon ja Netflix.

Netflixi esindajad kommenteerisid, et alles hindavad, kas algatusega on tolku ühineda.

Apple TV jaoks on saadaval juba umbes 8000 äppi, neist 2000 mängud. Aasta lõpus lisandub viimastele ka igipopulaarne Minecraft.

Foto: tootja

Monitorid

Forte avaldas juuni lõpus, et Apple ei tooda hetkel enam monitore, mida juhtus viimati praktiliselt firma algusaastatel. Pressiüritusel näidatud kaks uut tippmonitori on teinud hoopis LG.

Need kannavad nime UltraFine 5K ja 4K ning sobivad näiteks inimesele, kes ostab MacBook Pro ja tahab suuremat ekraanipinda. Mõtle sellest kui kallist dongle’ist, rebib tehnoloogiakildu Engadget.

UltraFine 5K pakub 27 tolli ekraanipinda, 5120 x 2880 pikslit, 218 pikslit tollile. 4K pakub 21,5 tolli, 4096 x 2304 pikslit, 219 pikslit tollile.

Suurimaid trumpe on võime Thunderbolt 3 kaudu mitte ainult videot, heli ja andmeid edastada, vaid ka arvutit laadida ning lisaks ekraani eredust ja helivaljust muuta.

Mõlemad monitorid on FaceTime’i valmidusega, mis tähendab kaamerat, mikrofoni ja sisseehitatud kõlareid. Tagaküljel on kolm USB-C pesa, mis peaks USB puudumist uutes MacBookides natuke vast kompenseerima.

UltraFine 5K ilmub detsembris 1300dollarilise hinnaga; 4K maksab 700. Seda saab juba eeltellida, kuid ilmub see novembri lõpus.
Foto: tootja

Huvitav teada: uus 15" MacBook Pro suudab pildiga varustada ka nelja eraldiseisvat SuperFine 4K monitori. Side toimib ilma viivituseta, täisvärvide juures ja 60 Hz pildiga. Või siis hoopis kahte 5K monitori.

Uus 13" variant nii võimekas pole ja piirdub samas olukorras kahe 4K või ühe 5K monitoriga. Siis olla saavutatav null viivitust ja ka süleri enda ekraan hoiab endist resolutsiooni.

Mõned seadmed läksid vist pensionile

"Hello Again" ürituse põhjal võib järeldada, et Apple on mõned tooted nüüdseks pensionile saatnud, kuigi seda ametlikult välja ei hõiganud.

Uut iPad Airi tahvelarvutit pole nüüdseks ilmunud kahe aasta jooksul; kes tahab, võtku kahes eri suuruses iPad Pro.

MacBook Airiga on ka vist läbi, sest seda asendab võimekuselt sarnane, aga veidi kallim uus 13" MacBook Pro.

Kolm uut MacBook Pro sülearvutit

Üldse on tulekul kolm värsket MacBook Prod, üks tavapärasem (13-tollise ekraaniga) ja kaks uuenduslikumat (13 ja 15 tolli).

Erinevus seisneb selles, et uuenduslikumad on kallimad ning seninägemata klaviatuuriga, mis võib parimal juhul arvutikasutamist palju muuta.

Klaviatuuri ülaosas on puuteriba, mis saadab funktsiooniklahvid ja arvuti kontrollimise nupud puhkusele/pensionile, ja sellest paremal Touch ID ehk Apple'i nutiseadmetest tuttav sõrmejäljesensor.

Foto: tootja

Touch Barist kohe pikemalt, praegu räägin Pro'desse puutuva lõpuni.

Disain on põhimõtteliselt samaks jäänud, aga nii 13- kui ka 15-tollise ekraaniga isend on oma otsesest eelkäijast õhem-kergem.

13“ on 14,9 mm paksune (17% võrra õhem) ja kaalub 1,36 kg. 15“ vastavad näitajad on 15,5 mm (14% võrra õhem) ja 1,8 kg (viiendiku võrra kergem).

Uute Prode ekraanid on tootja väitel eelkäijate omadest 67% võrra eredamad, 67% kõrgema kontrastsusega ja 25% rikkalikuma värvivalikuga. Mõlemal on senisest kaks korda suuremad trackpad’id, millel on Force Touch. Ehk siis eri tugevusega vajutused annavad eri tulemusi.

15" mudelis on neljatuumaline Intel Core i7 protsessor, 2133 MHz taktsagedusega töömälu, Radeoni (Polarise) graafika, mis olla senisest lahendusest 2,3 korda kiirem ja sisaldab kuni 4 GB videomälu.

13" mudelis on kahetuumaline Intel Core protsessor i5 või i7 ja Inteli Iris Pro graafika, mis olla kaks korda kiirem kui eelkäija pakutav.

Uued MacBookid maksavad vastavalt ekraanisuurusele alates 1799 ja 2399 dollarist. Odavam 13" küsib 1499 dollarit. Tellida saab juba kõiki, ainult odavaim on kohe valmis. Teisi tuleb pärast tellimist usutavasti 4-5 nädalat oodata.

Touch Bar

on põhimõtteliselt puutetundlik OLED-riba, mis asendab funktsiooni- ja arvuti kontrollimise nuppe, k.a Escape'i. Viimase kadumine häirib muide üsna paljusid.

Touch Bar pakub kindlate toimingute asemel antud äpis ja parajasti toimuva põhjal asjakohaseid valikuid.

Safaris kuvab järjehoidjaid, Messages’is emoji’sid, Mailis kirja koostamise, kustutamise ja kirjale vastamise nuppe (lisaks virtuaalset Escape-nuppu!). Touch Bar toimib praktiliselt kõikides Macile mõeldud Apple'i äppides, isegi Terminalis.

Touch Bari sisu saab kohandada ka arvutikasutaja (nutiseadmetes ekraani ülaosast tõmmatava kiirmenüü stiilis). Ja lahendus on avatud ka võõrastele äpiloojatele, kellest eriti huvitatud paistab hetkel olevat Microsoft oma Office'iga.

Touch ID asub Touch Barist paremal ja töötab suuresti nagu Apple’i nutiseadmetes. Näiteks Safaris saab osades veebipoodides näpujälje abil ostu kinnitada.

Kokkuvõttes on lahendus muidugi uus ja end tõestamata, aga paljulubav. Nagu öeldud, isegi rivaal MS kiirustas selle võimalusi uurima ja Macide Office'is kasutusele võtma.

Suurim puudujääk: USB

Nagu ülal mainitud, uusimatest iPhone’idest 3,5 mm pesa eemaldamine oli alles algus. Apple on värskeid MacBooke kokku pannes ka USB ära visanud. USB 3.0 pesade asemel on nüüd neli Thunderbolt 3.0, mis on USB-C kujuga.

See tähendab, et kui tahad Apple'i nutiseadme uue MacBookiga ühendada, siis pead uue adapteri ostma. Kaasas pole. 19 dollarit USB-C ja USB ühendusadapteri eest. Või siis 25 dollarit Lightingit ja Thunderbolti ühendava kaabli eest.

Muidugi on nüüd lisaadapterit vaja samuti kõigi USB-välisseadmete jaoks, mida seni ehk kasutasid.

Apple'i uusi juhtmeta AirPod-klappe ei saa üldse uusima MacBook Proga ühendada. Pole ühendusvarianti. Ja selgub, et need ei ilmugi oktoobri lõpus nagu seni lubatud, sest tootja pole veel kvaliteediga rahule jäänud.

Pro puhul on USB-de puudumine igatahes veider, sest see pole mõeldud väga kaasaskantavaks masinaks nagu MacBook Air.