Põlevatest mastidest on teatatud Birminghamis, Liverpoolis ja Melling on Merseyside'is:

Veel üks video:

Põhjuseks see video, milles kinnitatakse sidet 5G-mobiiltehnoloogia ja COVID-19 vahel (alates 3:30):


BBC teatel levib kaks peaminist konspiratsiooniteooriat: üks väidab, et 5G surub alla inimese immuunsussüsteemi, ning teine kinnitab, et viirus kasutab kuidagi võrgu raadiolaineid suhtlemiseks ja ohvrite valimiseks, kiirendades selle levikut. Kolmas teooria räägib selles, et koroona polegi viirus vaid "raadiospektri kiirgus", mis tapab meie organeid.

Asi jõudis isegi selleni, et riigi digitaal-, kultuuri-, meedia- ja spordiamet pidi säutsuma Twitteris kinnitusega, et nende kahe nähtuse vahel puuduvad igasugused usaldusväärsed tõendid. Politsei on alustanud juhtumeid uurima.

Valitsuskabineti minister Michael Gove teatas aga eilses pressikonverentsil et 5G seostamine COVID-19’ga on „lihtsalt jama, pealegi ohtlik jama“:

Telekomiettevõtteid ühendav Mobile UK teatas, et lisaks mastide põletamisele on sattunud ähvarduste ja isegi füüsiliste rünnakute alla ka mobiilsideettevõtete töötajad.

Tartu Ülikooli psühholoogiaprofessori Jüri Allik ütles sel nädalal Fortele, et psühholoogias on terve valdkond, millega uuritakse inimeste igapäevaseid naiivsusi.

„Mida ebamäärasem ja ebakindlam ning mida suurem on ohutunne, seda suurem on vastuvõtlikus jaburatele pseudoteooriatele ning asendusmõtetele. Inimesed pole väga viitsinud endale lihtsamaid asju selgeks teha ja see on põhjus miks nad on sedavõrd vastuvõtlikud sellistele asjadele,“ rääkis Allik.

Eestis ei saa 5G maste põletada – meil on küll olemas kiirgusinfo.ee portaali ümber kogunenud 5G-vihkajate seltskond, kuid ühe maksuvõlgades ettevõtte algatatud kohtuasja tõttu on selle tehnoloogia kasutuselevõtt enam kui aastaks takerdunud.

Eesti teadlased on kinnitanud, et 5G on inimesele ohutum kui lambijuhtmes tiirlev elektrivool. Neil kummalgi puudub ioniseeriv võime, see tähendab, et puudub piisav kogus energiat meie rakkude DNA keemilised sidemete purustamiseks ja kahjustamiseks.

Vandenõuteoreetikud ei suuda nähtavasti selgitada ka kuidagi seda, kuidas levib koroonaviirus aladel, kus 5G pole kasutusele võetud. Näiteks Saaremaal või Jaapanis.