USA-Hiina kaubandussõda on viinud olukorrani, kus Huawei tohib kasutada (USA-s loodud, Google'i poolt arendatavat vabavaralist) Androidi opsüsteemi, aga mitte eelpaigaldada Androidi telefonile Google'i äppe. Ega ka teiste USA firmade äppe.

Nende paigaldamine on lubatud siiski kasutajale ja see protsess pole tingimata keeruline (uusim lahendus Google'i äppide hankimiseks on Googlefier), aga läänes tähendab see Huawei jaoks siiski... kui mitte just surmaotsust, siis midagi ebameeldivat.

Kodumaal Hiinas pole hullu, sest eelpaigaldatud Google'i äppe pole seal kunagi nähtud. Sest Google ei taha Hiina valitsusega koostööd teha ega tohi seega mandri-Hiinas äri ajada.

Tarkvarast hullemgi on aga kaubandussõja tõttu tekkinud riistvaraprobleem. USA või selle valitsusega sõbrustada tahtvad firmad ei tohi Huaweile ka enam seadmete valmistamiseks vajalikke komponente müüa.

Teised võimalikud tarnijad aga ei suuda (veel) võrreldavalt kõrget tehnoloogilist taset ja tootmismahte pakkuda, nii et Huaweil pole enam tippklassi seadmete jaoks piisavalt osiseid.

Mate40 variandid Pro ja RS võivad jääda seega Huawei seadmetest ainsaks, kus elab tootja uusim ja vägevaim kiip Kirin 9000. Seda vähemalt ajani, kuni kaubandussõda lõppeb.

Asjatundjad usuvad aga, et USA võib jääda Hiinat kaubanduslikus mõttes vaenama ka siis, kui president Donald Trump peaks "teatepulga" Joe Bidenile novembris üle andma.

See kõik paneb väitma, et Mate40 lõpetab Huawei tipptelefonide ühe ajastu. Võimatu ennustada, et mis täpselt edasi saab. Teame vaid, et Huawei arendab juba oma seadmetele uut opsüsteemi ning kellel on Google'i äpid eelpaigaldatud kujul olemas, neist ilma ei jää.

Igatahes on Mate40 neljas eri variandis valmis, nii et huvilised võivad põhinäitajaid võrreldes endale meeldivaima välja valida. Nagu öeldud, Google'i või üldse USA firmade äppe neisse paigaldatud pole ja Google Play Store'i puudumise tõttu on see protsess senisest ebamugavam.

Kuid muidu on Mate40 pere nagu tipptelefonid ikka: igati kena välimuse, (esimeste arvustajate kinnitusel) eeskujuliku kaamerakvaliteedi ja üldse moodsat tehnoloogiat tuugalt täis.

Huawei pole veel teatanud, kas ja millised Mate40 variandid ka Eestis müügile tulevad. Ennustan siis, et ametlikult tulevad kas Mate40 Pro või Mate40 ja Mate 40 Pro. Aga eks välismaistest e-poodidest või siinsete edasimüüjate kaudu saab kõike tellida