Probleemi algatas USA president Donald Trumpi alustatud nn kaubandussõjas Hiina vastu, mille üks nimekaid ohvreid ongi Huawei, maailma suuruselt teine nutiseadmete tootja, kes jääb seni alla vaid Lõuna-Korea hiid Samsungile.

Probleem on lihtne: Hiina ettevõtte Huawei toodetavaid nutiseadmeid ähvardab oht ilma jääda Google'i äppidest ja teenustest, sest Google tegutseb küll väga paljudes riikides, aga on USA ettevõte.

Google'i poolt arendatav Androidi opsüsteem, mille osad mainitud äpid ja teenused on, on avatud lähtekoodiga, sellest kedagi usutavasti ilma ei saa jätta. Küll ei pruugi Huawei aga enam saada Google'i poolt loodavaid tulevasi turva- ja muid olulisi uuendusi Androidile.

(Forte on teemat korduvalt kajastanud, üks viimaseid lugusid ilmus 19. septembril.)

Teema muudab keerukaks eriti tõik, et keegi avalikkuse esindajatest ei paista teadvat, kas oht Huawei seadmetele on üldse tõsine ja kui suur. On arvata, et asjaosalised teavad rohkem, aga esialgu ei ütle.

Seda vähemalt kuni eilseni, kui Huaweid Eestis esindavalt PR-büroolt saabus pressiteade, milles edastatav info lubab Huawei seadmete huvilistel kergendatult hingata.

Algupärane pressiteade on mu jaoks ausalt liig ümmarguse ja hoolikalt valitud sõnastusega, et usaldust äratada, sestap kirjutasin tagasi ja küsisin mõned lisaküsimused.

Meeldivalt kiiresti saadud vastused tekitavad minus tunde, et Huawei seniseid seadmeid tasub endiselt osta, millestki ilma need ei jää.

Pressiteates seisab lause "Kõigil seni müüdud ning hetkel müügis olevatel Huawei telefonidel säilib ligipääs Google’i rakendustele." Minu täpsustav küsimus oli: kas "ligipääs" tähendab, et Google'i rakendused on Huawei ja Honori seadmetesse eelpaigaldatud nagu seni? Või peab need soovi korral alla laadima?

Huawei saadetud vastus: "Kõigil praegu müügis olevatel telefonidel on need pre-installed (eelpaigaldatud – L.J.), nagu on olnud."

Pressiteates seisab ka lause "Huawei pakub ka edaspidi turvavärskendusi ning –täiendusi kõigile olemasolevatele Huawei ja Honori nutitelefonidele ning tahvelarvutitele." Mina küsisin juurde: kas see tähendab Huawei loodud kasutajakeskkonna värskendusi ja täiendusi või samuti Androidi omi? Kaasa arvatud Android 10, tulevane 11 jne.

Huawei saadetud vastus: "Ikka Androidi update’e ka, jällegi hetkel müügis olevatele telefonidele. Android 10 tugi on garanteeritud koos tulevaste updeitidega."

Huawei kodulehe andmetel ootab Android 10 hetkel 17 seadet, millest telefonimudel Mate 20 Pro puhul asi on juba kinnitatud.

Kõik mainitud 17 on:

P30, P30 Pro, P30 lite
Mate 20, Mate 20 Pro, PORSCHE DESIGN Mate 20 RS, Mate 20 lite
P smart 2019, P smart+ 2019, P smart Z
Mate 20 X, Mate 20 X (5G)
P20 ja P20 Pro
Mate 10, 10 Pro ja PORSCHE DESIGN Mate 10

Nii et hiljuti tele-eetris kuuldud ajakirjaniku väide stiilis "kui armastad Eestit, siis ära Huaweid osta", tundub kaugelt liiga karm. Vara on Huaweid maha kanda, eriti kuna nende seadmed on tehniliselt eeskujulikud. Vähemalt selles kontekstis, et millist võimekust ühelt moodsalt nutiseadmelt üldse oodata. Minu kogemus põhineb, tõsi küll, eelkõige 400-euroste või kallimate seadmetega tutvumisel.

Miks just Huawei nii kurval viisil kaubandussõja rataste vahele jäi, on muidugi hea küsimus. Hiinas on telefonitootjaid ju sadu, osad neist ka rahvusvaheliselt tuntud (OnePlus, Oppo, Xiaomi jt).

Asi võib olla selles, et Huawei on ka üks kahest suurimast võrguseadmete tootjatest, mis moodsa andmeside võimalikuks teevad. Ja see on riiklikul tasandil juba tundlik teema, eriti mis puudutab suurriikide suhteid.