Esmalt viis loetuimat:

Unustage need Platform Previewd! Microsofti põnevusega oodatud Internet Explorer 9 brauseri beetaversioon ilmus 15. septembril ning tehnikahuvilised avaldavad juba usinalt arvustusi. Teeme kokkuvõtte Engadgeti, Techradari ja Switchedi põhjal.

IE9 on selgelt Microsofti parim brauser üldse. See võib olla sama kiire kui rivaalid, aga Microsofti arendustöö kiirus jääb paraku Google'i ja Mozilla omadele alla. Kui täisvariant ruttu ei ilmu, võib see olulisest osast turul ilma jääda.

Scott Stratten kirjeldab oma uue turundusalase raamatu "UnMarketing: Stop Marketing. Start Engaging." põhjal sotsiaalvõrkude kasutajate ja üldse uue meedia patte. Kui paljudes teie süüdi olete?

Sotsiaalne meedia on nii uus, et inimesed loovad reegleid käigult. Seda tõestab kõige paremini Twitteris loetletud nn sotsiaalmeediaekspertide arv, mis kasvas 5000-lt 2009. mais 16 000-le detsembris.

Enamik inimesi paistavad siiski tegevat samu vigu, või kui tohib nii öelda, siis surmapatte. Artikkel toob näiteid suurimate tegijate põhjal (Twitter, Facebook, LinkedIn), aga sama kehtib iga sotsiaalmeediasaidi kohta.

Meil on hea meel, et kuigi sotsiaalvõrgunduse teemalised lood kaotavad hiljuti kiiresti lugejate huvi, siis see originaalse lähenemisega lugu teenis väärilise tähelepanu.

Newslite avaldas põneva uudisnupu sellest, kuidas 17aastane briti nooruk kirjutas USA president Barack Obamale õela e-kirja ja kindlustas endale sellega koguni eluaegse keelu Ameerika Ühendriikidesse.

17aastane Bedfordshire'is elav Luke Angel jõi end ühel saatuslikul õhtul purjakile, vaatas "9/11 terrorirünnatustest" telesaadet ja otsustas siis Obamale e-kirja saata...

Mõnel riistvaravärskendusel on arvutile kohene, kergesti märgatav mõju. Muutmälu vahetamine ei too samas alati märkimisväärset kasu. Kui teie praegusel süsteemil on ainult 2 GB muutmälu, võib see tänase standardi põhjal nõrk tunduda, aga kui tegemist on vana Windows XP masinaga, mida kasutate vahel brausimiseks ja e-posti lugemiseks, pole mälu lisamisel erilist mõtet.

Kui kasutate Windows 7 või Vistat, peaks muutmälu olema kindlasti 4 GB, 64bitise operatsioonisüsteemi puhul ehk rohkemgi. Isegi, kui teil pole mäluõgijatest rakendusi, tuleb see kasuks multitegumtöös, sest aitab suuri mahte kõvakettale saalimata korraga rohkem programme jooksutada (see mõjub küll jõudlusele halvasti).

Aga millist tüüpi ja mis tehnoloogial põhinevat muutmälu osta? Millises konfiguratsioonis ja kui kiiret?

KPMG Ungaris valminud uuring üheksateistkümne Kesk- ja Ida-Euroopa (KIE) riigi kohta näitas, et digitelevisioonile üleminek toob lisakanaleid ja investeeringuid.

Esimesena KIE riikidest läksid tänavu suvel digitelevisioonile üle Läti ja Eesti. Enamus riikidest on võtnud kasutusele kaasaegsema MPEG-4 standardi. See võimaldab endises ühe telekanali sagedusribas, nüüd multipleksis, edastada kuni 12 tavaresolutsioonis või kuni kolm kõrglahutusega kanalit.

***

Nüüd kolm enimkommenteeritud lugu:

Microsoftiga seotud lood ongi enamasti usinad kommentaarikogujad, sama mõju on ka nende seni parima brauseri tutvustusel. Kommenteerijad pole siiski veendunud, et IE9 on nii eesrindlik kui tehnikaaajakirjanikud väidavad. Teemavalik on päris lai: lisaks IE9 beeta võrdlus eelmiste MSi brauserite ja konkurentidega (Opera, Chrome, Firefox) ning isegi Windows XP süsteemide kasutamise aktuaalsus tänapäeval, mis IE9d ei toeta.

Juhend pole kommenteerijatele eriti mokkamööda. Nad nõuavad sissejuhatust, mis teeb ka lihtrahvale selgeks, mis on üldse muutmälu. Samuti tekib vaidlus selle ümber, palju muutmälu eri süsteemides ikka olema peaks (või saab olla).

3-4.

Lihtne uudis õelast kirjast USA presidendile oli lõpenud nädalal Forte digirubriigi kolmas loetuim lugu, ja kommentaaride arvu poolest jagas kolmandat-neljandat kohta. Ju see lugu kuidagi laiemat ringi puudutas - õelad on ju ka paljud siinsed kommenteerijad. Nende panus puudutas siin peamiselt demokraatia olemust ja USA riigi väärtust.

Microsoft tähistas Windows Phone 7 platvormi peatset ilmumist matuseparaadiga iPhone'ile ja BlackBerryle. Kommenteerijad olid sellest unikaalsest turundustrikist sama hämmastunud kui tehnikaajakirjanikud. Asjakohane tundus kellegi alvari repliik: "Jagavad alles laskmata karu eesnahka."