„Sel nädalavahetusel laeti looduslikku uraani sisaldavad jäägid laevale ja nad alustasid teed ümberöötlemisele," ütles Fortele NPM Silmeti juht Raivo Vasnu.

Vasnu sõnul laaditi laevale „BBC Amethyst" kokku 630 tonni NORM-jäätmeid. Need jäägid lähevad USA ettevõttele Energy Fuelsi tooraineks, kus sellest Utah' osariigis asuva White Mesa tehases uraan kätte saadakse ja tuumaenergeetikas kasutusele võetakse. Hetkel on laev jõudnud Saksamaale Kieli lähistele.

Jäätmed olid juba pakendatud Sillamäel konteineritesse ja ootasid aega, mil need õnnestub Eestist välja toimetada - just sellise kohutuse oli Silmet Eesti riigi ees võtnud. Muu hulgas oodati kaua Utah' võimude vastavat luba, kuna jäätmete vastuvõtmise vastu olid asunud võitlema kohalikud keskkonnaaktivistid.

Radioaktiivsed jäätmed tekkisid Silmeti territooriumile haruldasi metalle sisaldavate toorainete kolumbiit ja tantaliit töötlemise tagajärjel, kuna need sisaldavad ka radioaktiivseid metalle uraani ja toorumi (U-238 ja TH-232).

Silmetisse veetakse maailma eri paigust kokku maake, millest seal pestakse hapete abil välja näiteks selliseid elektroonikatööstuses vajalikke metalle nagu nioobium ja tantaal.

Viimasel ajal on hakatud Silmetisse tarnima USA kaguosas kaevandatavat fosfaatmineraali monasiiti, mis on tuntud kui mitmete haruldaste muldmetallide, neodüümi, praseodüümi, tseesiumi, tooriumi ja ka uraani lähteainena. Eelmainitud Energy Fuels töötleb maagi enne siiavedamist oma Utah kompleksis haruldaste muldmetallide karbonaadiks ehk materjaliks nimega „RE Carbonate". Silmetis toimub sellest juba haruldaste muldmetallide eraldamine, selleks töödeldakse seda muu hulgas kõrgel temperatuuril vesiniklfluoriidhappe ja väävelhappega.

Ülejäänud tooraine Eestis töötlemise tulemusel saadud haruldased muldmetallid on väärtuslik materjal elektroonikatööstustes, näiteks akude ja püsimagnetite valmistamisel ning eriti hädasti vajab näiteks praseodüümi kasvav elektriautode tööstus automootorites, taastuvenergeetika püsimagnetiga elektrituulikutes ning ka mobiili- ja kaitsetööstus. Monasiit ostetakse täpsemalt sisse ettevõttelt Chemours Company, mis kaevandab seda Georgia osariigis ja mujal USA kaguosas.

Seni on USA ettevõtted oma monasiitmaagist haruldasi muldmetalle tootnud vaid Hiinas. Asi on maagi radioaktiivsuses.