Midagi siiski toimub. Mobiilioperaator Telia avas (esialgu 4G sagedustel põhineva) esimese 5G-võrgu mullu novembris, on leviala vahepeal tublisti laiendanud ning seda ka töösturitele pakkunud, kellel on sellest ilmselt rohkem võita kui inimestel.

Aga oletame, et sa oled tavakasutaja, kellel on 5G võimekusega nutiseade ja kes viibib parajasti 5G võrgus... kui kiiret mobiili-internetti sa ideaaltingimustes loota võid?

Allalaadimisel hetkel kuni umbes 1,2 Gbit/s, vastas sellele küsimusele Telia meediasuhete juht Raigo Neudorf.

Eelneva mobiilside-põlvkonna ehk 4G (LTE) tippkiirus Telia võrgus tema sõnul sellele palju alla ei jää. "Kuna me pakume hetkel 5G-d olemasolevatel sagedustel ja kasutame selleks DSS-i ehk paindlikku sagedusala jagamist, ei ole 4G ja 5G tänased teoreetilised tippkiirused kuigivõrd erinevad," ütles ta.

Millal Eesti 5G võiks kiirushüppe teha? "Selleks ootamegi pikisilmi 3,6 GHz sagedusala oksjonit, mis võimaldaks 5G pakutavaid eeliseid veelgi paremini rakendada."

Milleks inimesed 5G-d üldse kasutavad? Neudorfi kinnitusel pole nende tarbimisharjumused esialgu muutunud.

"5G kasutajate puhul saab ehk välja tuua selle, et nende mobiilse interneti kasutamine on keskmisest mõnevõrra kõrgem. Siin mängib rolli seegi, et hetkel saab 5G-d kasutada vaid Telia suurema mahuga Mobiilse Elu ja Mobiilse Äri pakettides," nentis ta.

Ideaaltingimusi tavaelus pigem ei kohta ja rahuldava kasutajakogemuse saamiseks ei pea mobiilside mõistagi teoreetilise tippkiiruse lähedale küündima, kaugel sellest.

Tippkiirus sõltub kolmest asjaolust: kasutaja seadme võimekusest, seda teenindava tugijaama koormusest ja levitingimustest konkreetses paigas.

Kuna nii 4G kui ka 5G lahendustes leidub eri mobiilside sagedusi ja võimalusi neid liita, jääb mõlema tippkiirus lahtiseks. Hetkel võib pidada 5G tippkiiruseks 10 Gbit/s ja selle eelkäija 4G LTE-A tippkiiruseks 300 Mbit/s.