Esimene videomäng, mis oksjonil vähemalt 100 000 USA dollari eest omanikku vahetas, oli Nintendo esimesele kodukonsoolile NES / Famicom toodetud "Super Mario Bros.", mis läks kaubaks 2019. a veebruaris.

Sellest ajast peale on haruldased mängukassetid hakanud oksjonitel suurte summade eest kaubaks minema üsna regulaarselt. Senise rekordi tegi tänavu aprillis sama teos (NES-i / Famicomi kassett "Super Mario Bros."), mis leidis uue omaniku 660 000 dollari ehk umbes 560 000 euro eest.

Möödunud nädalavahetus lõpetas aga traditsiooni, et suurimad oksjonihitid on tingimata "Super Mario" esimese laine väljalasked.

Reedel, 9. juulil kujunes lühikeseks ajaks uueks rekordiomanikuks "The Legend of Zelda", mis ilmus algupärasel kujul 1986. aasta veebruaris... jah, jällegi Nintendo esimesele kodukonsoolile NES / Famicom.

Super Mario kõrval Nintendo tuntumate-armastatumate mängusarjade hulka kuuluva "Zelda" kassett vahetas omanikku 870 000 dollari ehk ümmarguselt 734 200 euro eest. See kuulub partiisse NES-R ehk vanimate USA jaoks toodetud "Zelda" mängukassettide hulka.

Aga kae imet, uus rekord purunes pihuks ja põrmuks juba kaks päeva hiljem – pühapäeval, 11. juulil.

Nüüd hoiab videomängumaailmas "enampakkumise-maailmameistri" tiitlit 1 560 000 dollari eest ehk veidi enam kui 1,3 miljoni euro eest uue kodu leidnud "Super Mario 64", mis ilmus 1996. aasta juunis mänguseadmele Nintendo 64.

"Super Mario 64" on küll palavalt armastatud klassika, mis pani aluse nn 3D-platvormerite mängužanri tänaseni kestvale võidukäigule. Siiski on üllatav, et uue vägeva rekordi püstitas just selline, mitte just haruldane teos.

Videomänguhuvilised, kellel pole raha või tahtmist midagi nii kallist oma kollektsiooni osta, lohutagu end mõttega, et nii "Super Mario Bros." kui "The Legend of Zelda" kui ka "Super Mario 64" on ka saadaval mitmele kaasaegsele Nintendo seadmele oluliselt soodsama hinnaga.

Lõpetuseks näide sellest, kuidas "Super Mario 64" üldse välja näeb: