Ehkki kõige vastuvõtlikumad H5N8-le on eri linnuliigid – nii tehistingimustes peetavad kanad ja pardid kui ka mets- ja rändlinnud –, on leitud viiruse inimestele levimise juhtumeid.

Kas ohtlikku tüve on ka Eestis avastatud? Lühike vastus: jah.

"Kõrge patogeensusega lindude gripp (H5N8) tuvastati esimesena veelinnul Tallinnas Kopli poolsaarel leitud kühmnokk-luigelt," ütles Fortele põllumajandus- ja toiduameti loomatervise ja -heaolu osakonna juhataja Olev Kalda.

Hetkel on kõrge patogeensusega lindude grippi tuvastatud 32 metslinnul, neist 28-l ka tüve H5N8. Veel on viirust H5N8 tuvastatud kahes kodulinnufarmis, mis asuvad Lääne-Virumaal ja Harjumaal. Mõlemad on kodumajapidamised, mis peavad linde oma tarbeks.

Kalda möönas, et tänavuse veebruariga võrreldes on H5N8 levimus nii Euroopas kui ka Eestis oluliselt langenud, kuid oht ei ole siiski möödas.

"Hetkel levib Euroopa põhjaosas – Lätis, Soomes, Poolas, Taanis, Hollandis ja Saksamaal –, aga ka Eestis kõrge patogeensusega linnugripiviiruse tüvi H5N1.

See on tuvastatud kahel merikotka pojal Matsalus, neljal kormoranil Lääneranna vallas ning kajakatel Haapsalus (1), Narva-Jõesuus (1) ja Lääneranna vallas (6)," lisas Kalda.

H5N8 levikust hoiatanud teadlased soovitavad H5N8-tüüpi viiruste globaalset levikut ning riski linnukasvatustele, metslindudele ja globaalsele rahvatervisele hoolega jälgida.