Selle põhjal väidab AstraZeneca, et nende vaktsiin näitas 79% tõhusust sümptomaatilise COVID-19-haiguse vastu ja 100% tõhusust selle ränga vormi vastu, mis haiglaravi nõuab, kirjutab CNN.

USAs, Tšiilis ja Peruus läbi viidud faas 3-uuringus osales üle 32 000 inimese. Neid leidus igas vanuses ja igaüks sai neljanädalase vahega kaks vaktsiinisüsti või platseebot.

Osalejad talusid vaktsiini hästi ja eraldiseisev komitee ei tuvastanud suurenenud "tromboosi- või seda iseloomustavate juhtumite ohtu" 21 583 osaleja hulgas, kes said vähemalt ühe vaktsiinisüsti.

AZ kavatseb uuringu tulemused ka teadusajakirjas avaldada, millele eelneb muidugi teadlaste poolt eelretsenseerimine.

AstraZeneca vaktsiini tõhusust kinnitas Euroopa terviseamet (EMA) möödunud nädalal avaldatud erakorraliselt tehtud uuring. Ka selle autorid ei avastanud, et vaktsiin suurendaks trombemboolsete juhtumite arvu või tekitaks patsientide organismis vereklompe.

Pärast hiljutisi tugevaid mainelööke nii positiivsete uuringutulemustega väljatulemine tekitab tootja vastu loomulikult skeptilisust – kas tähelepanu üritatakse mujale juhtida?

Aga tõsiasi on see, et asjatundjad kalduvad seni AstraZeneca vaktsiini ikkagi toetama – muuhulgas põhjusel, et selle kasutamine on praegu maailmas ikka kokkuvõttes parem kui mittevaktsineerimine.