Üllar Lanno vabastas Simmo Saare kommunikatsioonijuhi ametist 21. detsembril  kuus päeva pärast seda, kui viimane oli telesaates „Kuuurija" anonüümselt kritiseerinud koroonaviiruse vastast vaktsineerimiskava ning keegi oli Lanno jaoks "puhastanud" saates kõlanud Saare moonutatud hääle. Ameti pressiesindaja Eike Kingsepp kaotas töö veidi vähem kui kuu aega hiljem – 15. jaanuaril , kuna oli kritiseerinud Lanno tööstiili.

Juhtus aga nii, et nii Saarel kui ka Kingsepal oli vallandamise ajal ameti sülearvutid enda käes. Samas õnnestus ameti IT-töötajatel distantsilt piirata nende sisule ligipääs. Kumbki keeldus aga sülearvuteid enne ametile tagastamast, kui on saanud neist kätte oma isiklikud failid.

Saar ja Kingsepp pakkusid terviseametile välja, et nad võiksid koos ametiarvutite taha istuda ja need failid enda infokandjatele kopeerida. Mingil põhjusel terviseamet sellest aga keeldus ja otsustas oma endiste töötajate suhtes hoopis kriminaalmenetluse alustamise avalduse prokuratuuri pöörduda.

„Nii Simmo Saare kui ka Eike Kingsepa osas on esitatud avaldus kriminaalmenetluse alustamiseks. Eelkõige omastamise paragrahvi alusel, sest nad pole tagastanud terviseameti poolt neile tööülesannete täitmiseks antud vara," ütles Fortele terviseameti praegune kommunikatsioonijuht Imre Kaas.